Categories
AGENDA NASIONAL

Langgar SOP: Restoran makanan segera, kopitiam diarah tutup

KEPALA BATAS, 14 OGOS: Dua restoran makanan segera dan sebuah kopitiam di sini diarahkan tutup selama tujuh hari kerana tidak mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dalam pemeriksaan yang dijalankan oleh pihak berkuasa hari ini.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU) ACP Noorzainy Mohd Noor berkata dalam operasi bermula pukul 4.00 petang hari ini, polis bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) membuat pemeriksaan di restoran makanan segera dan kopitiam sekitar daerah itu sebelum mengambil tindakan terhadap tiga buah premis berkenaan.

“Tiga restoran itu didapati tidak mematuhi SOP dalam membendung penularan Covid-19 malah ada yang tidak mengehadkan jumlah pengunjung makan di premis mereka sehingga tiada penjarakan fizikal antara satu sama lain,” katanya kepada Bernama malam ini.

Beliau berkata pemilik tiga restoran itu masing-masing turut dikenakan kompaun RM1,000 dan menurutnya polis akan meneruskan operasi bagi memastikan semua pihak mematuhi SOP ditetapkan.

Katanya selain itu enam premis makanan segera dan kedai kek turut diberikan notis amaran oleh KKM kerana pelbagai kesalahan berkaitan SOP.

-BERNAMA