Categories
AGENDA NASIONAL

Tiga gajah liar timbulkan konflik di Kota Tinggi ditangkap

JOHOR BAHRU, 8 OGOS: Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Negeri Johor menangkap tiga ekor gajah liar yang dipercayai menimbulkan konflik di Kota Tinggi menerusi operasi di dua lokasi berasingan di daerah itu semalam.

Pengarahnya, Salman Saaban berkata tangkapan dua ekor gajah betina dan seekor jantan itu dibuat susulan daripada kejadian serangan sehingga menyebabkan satu kematian pada 27 Julai lepas dan kes tular gajah mengamuk pada 31 Julai dan kedua-dua kejadian berlaku di Batu 6, Jalan Mawai.

Katanya, tangkapan pertama melibatkan seekor gajah betina di Ladang REM Pasak pada pukul 12.30 tengah hari manakala seekor lagi gajah betina ditangkap di Ladang Felda Pasak pada 5.30 petang, disusuli gajah jantan di lokasi sama pada 7.15 malam.

Menurutnya, tangkapan dilakukan oleh Unit Tangkapan Gajah Johor dengan kerjasama Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (PKGK) Kuala Gandah, Pahang dengan melibatkan kekuatan 12 kakitangan yang dipecahkan kepada dua kumpulan.

“Gajah-gajah liar ini merupakan sebahagian kumpulan gajah Panti yang menimbulkan konflik di sekitar kawasan Kampung Mawai, Kampung Lukut, Kampung Sendayan, Kampung Temenin, Felda Pasak, Felda Gugusan Lok Heng, Felda Gugusan Waha dan kawasan sekitarnya.

“Kita akan menjalankan pemantauan ke atas ketiga-tiga gajah ini sehingga dipindahkan ke habitat baharu,” katanya menerusi kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata keadaan ketiga-tiga gajah liar itu sihat dan aktif.

Pada 27 Julai lepas, seorang lelaki warga tempatan berusia 56 tahun dan bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah lombong pasir di Jalan Batu 6, Mawai ditemukan maut akibat diserang gajah liar pada pukul 10.30 pagi.

Dalam kejadian 31 Julai kira-kira pukul 8 malam di lokasi sama, seorang wanita warga tempatan berusia 52 tahun sempat menyelamatkan diri apabila gerai buah-buahannya diserang gajah liar menyebabkannya kerugian kira-kira RM1,000 akibat daripada kerosakan yang dialami susulan daripada serangan itu.

– BERNAMA