Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Agenda Digitalisasi buka peluang baharu perniagaan, pekerjaan

SHAH ALAM, 31 OKT: Agenda Digitalisasi Selangor yang menjadi fokus Belanjawan 2021 bakal mewujudkan peluang baharu perniagaan dan pekerjaan, kata EXCO pelaburan.

Dato’ Teng Chang Khim berkata inisiatif tersebut juga meningkatkan daya saing perniagaan serta produktiviti syarikat untuk bangkit berdepan tempoh mencabar akibat penularan Covid-19.

“Peningkatan daya saing mewujudkan lebih banyak peluang serta cabang baharu perniagaan. Apabila ini berlaku, rantaian bekalan akan bertambah untuk memenuhi permintaan pasaran.

Dato’ Teng Chang Khim. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

“Selain itu, ekosistem digitalisasi yang semakin berkembang turut mempengaruhi pertambahan peluang pekerjaan kepada rakyat,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Chang Khim berkata kemampuan ekonomi Selangor untuk bangkit susulan dampak Covid-19 bergantung sejauh mana rakyat cepat berubah serta menyokong agenda digitalisasi.

Sejumlah RM369 juta, atau satu pertiga dari keseluruhan belanja pembangunan, disediakan bagi menjayakan agenda Negeri Pintar Ulung dan Agenda Digitalisasi dalam belanjawan yang dibentangkan semalam.

Dato’ Menteri Besar berkata usaha itu bagi menggerak ekonomi secara holistik melalui transformasi sistem perkhidmatan, sosial, perniagaan dan keusahawanan, penciptaan nilai serta seni kreatif.

Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan dasar itu juga memecahkan stigma bahawa pendigitalan tidak membunuh peluang pekerjaan, sebaliknya mewujudkan peluang pekerjaan