Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Giat usaha atasi pencemaran, yakin selesai isu gangguan air

SHAH ALAM, 31 OKT: Gangguan bekalan akibat pencemaran sumber air mentah dijangka dapat diatasi melalui pelbagai langkah yang bakal dilaksana tahun depan.

EXCO infrastruktur dan kemudahan awam berkata masalah tersebut bukan hanya menghantui rakyat Selangor, malah membimbangkan Kerajaan Negeri.

Ir Izham Hashim bercakap kepada media selepas pembentangan Belanjawan Selangor 2021 di Dewan Negeri Selangor, Shah Alam pada 30 Oktober 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Kita yakin langkah tambahan bagi menyelesaikan isu pencemaran air mentah yang kerap berlaku di Sungai Selangor dan Sungai Langat dapat diatasi sepenuhnya tahun hadapan.

“Oleh itu, kita akan adakan pertemuan dengan pihak berkaitan bagi memaklumkan langkah-langkah yang akan dilakukan Kerajaan Negeri,” kata Ir Izham Hashim mengulas pembentangan Belanjawan Selangor 2021 di sini semalam.

Kerajaan Negeri memperuntuk RM200 juta pada 2021 untuk melaksana projek mengatasi pencemaran sumber air yang dijangka siap dalam tempoh 18 bulan.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menjangka usaha tersebut mampu mengurangkan sehingga 90 peratus risiko henti tugas loji rawatan air.

Projek berkenaan ialah:

– Projek perintis rawatan biologikal bagi pemuliharaan kualiti air Sungai Gong

– Pemantauan dan pengawasan 24 jam melalui Skuad Pantas di kawasan sensitif sumber air

– Menambah bilangan stesen telemetri kualiti air bagi sistem amaran awal di hulu muka sauk berisiko

– Projek pengepaman air mentah dari kolam takungan Hybrid Off River Augmentation Storage (Horas) 600 di Sungai Selangor dan Sungai Semenyih