Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

RM1 juta atasi masalah kanak-kanak B40 bantut di bandar

AMPANG, 3 NOV: Sejumlah RM1 juta diperuntuk bagi program Bank Makanan Kanak-Kanak dengan menumpukan golongan berusia enam tahun ke bawah dari keluarga berpendapatan rendah (B40) di kawasan bandar.

EXCO perumahan dan kesejahteraan bandar berkata sekarang adalah waktu terbaik untuk mengatasi masalah pertumbuhan terbantut yang dialami generasi muda kerana tidak mendapat nutrisi secukupnya.

“Isu kebantutan ini kita akan tumpu kepada kawasan bandar kerana kemiskinan mendesak adalah miskin bandar. Seperti kita sedia maklum hampir 90 peratus kawasan di Selangor adalah perbandaran.

“Sekarang adalah masanya untuk kita tangani masalah ini,” kata Rodziah Ismail ketika meninjau gerai jualan sempena Deepavali di Pusat Membeli Belah Galaxy Ampang pada Ahad.

Dalam Belanjawan 2021, Kerajaan Negeri memperuntuk RM6 juta untuk program Bank Makanan Selangor yang akan dilaksanakan ke seluruh 56 Dewan Undangan Negeri (DUN).

Kajian yang dijalankan oleh Jabatan Kesihatan Negeri Selangor di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kota Damansara mendapati sebanyak 33 peratus kanak-kanak di kawasan tersebut mengalami masalah pertumbuhan terbantut dan kekurangan nutrisi.