Categories
AGENDA EKONOMI NASIONAL

Pasaran getah terus meningkat minggu depan

KUALA LUMPUR, 16 JAN: Pasaran getah Malaysia dijangka meneruskan momentum menaiknya pada minggu hadapan memandangkan pengeluaran akan terus terjejas akibat musim tengkujuh.

Menurut seorang peniaga, statistik getah yang lebih baik yang dilaporkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dan China pada minggu ini mungkin terus menyokong pasaran tempatan untuk bergerak ke hadapan.

Sementara itu, pakej bantuan ekonomi dan penjagaan kesihatan Covid-19 bernilai US$1.9 trilion yang dicadangkan oleh Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden juga dijangka memberi sokongan lanjut kepada pasaran.

Cadangan itu termasuk peruntukan US$415 bilion bagi melawan virus Covid-19 melalui lebih banyak ujian dan vaksin, kira-kira US$1 trilion dalam bantuan langsung kepada isi rumah dan US$440 bilion untuk membantu perniagaan kecil dan komuniti yang terjejas akibat dilanda pandemik itu.

Secara mingguan, SMR 20 menambah 1.0 sen kepada 639 sekilogram, manakala lateks pukal merosot 5.5 hingga 551.5 sen sekilogram.

Pada 5 petang semalam, harga fizikal rujukan Lembaga Getah Malaysia bagi SMR 20 berada pada 634 sen sekilogram, manakala lateks pukal sebanyak 551 sen sekilogram.

– BERNAMA