Categories
AGENDA NASIONAL

Tidak setara, NUTP bantah cadangan guna keputusan percubaan SPM

KUALA LUMPUR, 20 JAN: Saranan menggunakan keputusan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi menggantikan peperiksaan sebenar dilihat kurang sesuai, menurut Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP).

Menjelaskan perkara itu, Setiausaha Agung NUTP Harry Tan Huat Hock berkata peperiksaan percubaan SPM adalah sebagai kaedah bagi guru mengenal pasti kemampuam dan kelemahan pelajar sebelum menduduki peperiksaan sebenar.

Beliau berkata taraf peperiksaan percubaan SPM tidak setara dengan SPM sebenar, yang mempunyai penilaian selaras piawaian antarabangsa.

“Percubaan SPM tiada tanda aras dengan taraf antarabangsa, justeru tidak adil guna keputusan peperiksaan percubaan untuk menggantikan SPM sebenar.

“Tanpa menduduki peperiksaan percubaan, guru masih ada kaedah lain boleh dilakukan sebagai persediaan bagi calon SPM dalam sepanjang tempoh takwim persekolahan tahun ini sebelum SPM bermula,” katanya dihubungi Bernama.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas saranan sebilangan ibu bapa yang mahu SPM dibatalkan dan menggunakan gred keputusan peperiksaan percubaan SPM sebagai keputusan sebenar.

Kelmarin, menerusi senarai Soalan Lazim (FAQ) KPM memaklumkan peperiksaan percubaan SPM 2020 tidak perlu dilakukan bagi sekolah yang belum melaksanakannya dan tidak akan menjejaskan peluang murid yang tidak menduduki peperiksaan percubaan memasuki institut pengajian tinggi awam.

Tan berkata adalah penting pada masa ini bagi guru dan calon peperiksaan memfokuskan diri kepada persediaan SPM.

Beliau berkata keputusan membatalkan peperiksaan percubaan itu sekurang-kurangnya meredakan tekanan calon SPM khususnya mereka di kawasan terjejas banjir dan kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Dalam keadaan sekarang, adanya satu tarikh tetap bagi satu peperiksaan (SPM dan peperiksaan setara) semua yang terlibat boleh memfokuskan kepada satu peperiksaan sahaja,” katanya.

Di Sabah, ibu bapa calon SPM di negeri ini berpendapat sebarang keputusan berhubung SPM termasuk menangguhkan tarikh peperiksaan atau mengguna pakai keputusan ujian percubaan sebagai keputusan sebenar perlu adil terhadap pelajar,

Unus Limun, 46, ketua kampung Lokub di Kiulu, berkata langkah melindungi pelajar daripada Covid-19 sememangnya baik namun adalah tidak adil membuat keputusan mengguna pakai percubaan SPM sebagai keputusan sebenar.

“Ujian percubaan ini sebuah percubaan bagi lihat pencapaian anak kita dan perbaiki kelemahan mereka sebelum ambil ujian SPM sebenar,” kata bapa kepada Adrian Melvin Unus, 17, yang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Fuad Stephens, Kiulu ketika dihubungi Bernama semalam.

Bagi Runah Bernadus, 45, pembantu taska di Tawau tidak bersetuju jika keputusan ujian percubaan dijadikan sebagai keputusan sebenar SPM kerana tidak adil kepada pelajar yang menaruh harapan melakukan yang terbaik pada peperiksaan sebenar.

“Pada saya, peperiksaan percubaan tidak boleh dijadikan penunjuk prestasi sebenar kerana sudah tentu ada pelajar mendapat keputusan tidak memberangsangkan ketika percubaan namun pelajar ini berharap melakukan lebih baik pada peperiksaan sebenar,” kata ibu kepada Ameera Najla Lucius, 17.

Sabtu lepas, KPM memaklumkan persekolahan secara bersemuka bermula 20 Januari hanya melibatkan pelajar calon peperiksaan SPM, Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan Diploma Vokasional Malaysia (DVM) 2020 serta peperiksaan antarabangsa yang setara tahun lepas.

Tarikh peperiksaan SPM, SVM dan STAM dianjak ke 22 Februari depan, manakala tarikh baharu bagi peperiksaan STPM ditetapkan pada 8 Mac 2021.

-BERNAMA