Categories
ADN SELANGOR

Saringan Covid-19 serendah RM50 di DUN Bandar Utama 5-7 Mac

PETALING JAYA, 3 MAC: Dewan Undangan Negeri (DUN) Bandar Utama menganjurkan saringan kit ujian pantas antigen (RTK-Ag) serendah RM50 kepada 500 penduduk terawal.

Wakil rakyatnya Jamaliah Jamaluddin berkata program dengan kerjasama dua klinik swasta bermula 5 hingga 7 Mac ini di Pusat Komuniti Bandar Utama, Jalan BU 3/1, di sini.

“Perkhidmatan itu disediakan dari jam 2 hingga 5 petang. Kita mengalu-alukan orang ramai mengambil peluang ini dan bersama memerangi Covid-19 .

“Usaha ini bertujuan mengekang penularan wabak di samping mengurangkan beban masyarakat untuk membayar ujian saringan yang menelan kos tinggi,” katanya ketika ditemui SelangorKini.

Menurutnya penduduk perlu membawa kad pengenalan atau salinan bil utiliti untuk melayakkan mereka mendapat harga tersebut.

Katanya orang ramai juga berpeluang membuat kaedah saringan secara pandu lalu sejumlah RM70 yang mana memerlukan pra-pendaftaran terlebih dahulu.

“Mereka perlu berdaftar dengan menghantar WhatsApp taip #PKBU ke 012-471 1401 dan membayar sebelum 5 petang esok,” tambahnya.

Beliau turut menjelaskan ujian itu juga terbuka kepada warga asing dengan kos serendah RM70.