Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

MB: Selangor sedia jadi komponen penting jayakan 80 peratus guna storan awan

SHAH ALAM, 16 APRIL: Selangor bersedia menjadi komponen penting bagi menjayakan sasaran 80 peratus penggunaan storan awan dalam sektor awam menjelang tahun depan, selari dengan pelan MyDigital Kerajaan Persekutuan.

Dato’ Menteri Besar berkata beberapa inovasi sistem berkenaan sudah dibangunkan dan dilaksana di negeri ini menerusi inisiatif Infrastruktur Digital Smart Selangor (SDI) yang dikendalikan Smart Selangor Delivery Unit (SSDU).

“Pelaksanaan SDI menandakan kesediaan Selangor untuk inovasi digital di sektor awam malah keperluan ini (inovasi digital) digemari oleh kerajaan pusat sebagai komponen utama memenuhi rancangan pelan tersebut.”

Dato’ Seri Amirudin Shari pada sidang media sempena pelancaran inisiatif infrastruktur digital pintar Smart Selangor di Dewan Serbaguna Wisma Ehsan, Shah Alam pada 16 April 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Saya yakin, kita (Kerajaan Selangor) semakin hampir mencapai aspirasi diinginkan dengan menyediakan lebih banyak perkhidmatan pintar untuk kerajaan dan aplikasi pintar yang bakal dinikmati rakyat pada masa hadapan,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan inisiatif SDI di Dewan Serbaguna Wisma Ehsan di sini hari ini.

Hadir sama, Pengarah Urusan SSDU Dr Fahmi Ngah; Naib Presiden TM Selangor Dato’ Zuraidah Mohd Said dan Pengarah Urusan Sektor Awan Amazon Web Services ASEAN Tan Lee Chew.

Badan induk pelaksana program Smart Selangor itu bekerjasama dengan Telekom Malaysia Bhd dan penyedia teknologi penstoran awan global Amazon Web Services (AWS) untuk inisiatif tersebut.

Amirudin menambah penerapan SDI dalam operasi kerajaan bukan sahaja mempercepat sistem penyampaian perkhidmatan kepada rakyat malah mewujudkan lebih banyak kerjasama pembangunan teknologi antara SSDU dan syarikat gergasi tempatan serta antarabangsa.

“Tahniah kepada SSDU atas kejayaan membangunkan beberapa infrastruktur digital dan terima kasih untuk rakan teknologi TM, AWS dan NetApp kerana menyokong pembangunan ini.

“Kerajaan Negeri menantikan lebih banyak inovasi digital bersama anda,” katanya.