Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Lebih 80,000 Rumah Selangorku dibina menerusi 41 projek

KAJANG, 2 MEI: Kerajaan Selangor meluluskan pembinaan 80,650 unit Rumah Selangorku Idaman dan Rumah Selangorku Harapan menerusi 41 projek.

Dato’ Menteri Besar berkata daripada jumlah itu, lebih 77,000 ditawarkan kepada orang awam manakala selebihnya diberikan kepada Kerajaan Negeri untuk pelaksanaan Skim Smart Sewa Kemudian Beli (2STAY).

“Menjelang akhir tahun ini juga, kita jangka ada 900 unit lagi untuk skim 2STAY namun berkapasiti kurang 1,000 kaki persegi.

Rumah Selangorku Residensi Adelia, Kajang

“Kerajaan Negeri juga akan gunakan wang denda dikenakan kepada pemaju yang gagal menjual unit Bumiputera untuk membina rumah khas skim 2STAY ini,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari.

Beliau ditemui selepas Majlis Penyerahan Kunci Rumah Selangorku Residensi Adelia hari ini.

Terdahulu beliau melawat tapak projek Rumah Idaman di Persiaran Tropicana dekat sini.

Sementara itu, Amirudin berkata kelulusan projek perumahan yang lengkap dengan kemudahan membuktikan pihaknya serius membantu rakyat memiliki kediaman.

Menjelang empat tahun lagi, pihaknya yakin dapat menyediakan rumah berdaya huni dilengkapi infrastruktur untuk kegunaan masyarakat.

“Jadi lepas ini kita boleh keluar daripada gambaran negatif terhadap rumah kos rendah dengan kemudahan daif, keadaan menakutkan dan mengecewakan” katanya.

Menerusi Belanjawan Selangor 2021, Amirudin mengumumkan sebanyak RM20 juta bagi Program Skim Smart Sewa menggunakan dana Tabung Amanah Pengecualian Syarat Kuota Bumiputera.