Categories
AGENDA NASIONAL

Gagal pakai pelitup muka, Tajuddin dikompaun RM1,500

SHAH ALAM, 9 JUN: Mantan pengerusi Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dikompaun RM1,500 kerana gagal memakai pelitup muka ketika sidang akhbar pada Mei lalu.

Ketua polis daerah Dang Wangi menjelaskan tawaran denda terhadap Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman diputuskan Pejabat Peguam Negara, lapor Kosmo.

“Pihak Jabatan Peguam Negara memutuskan agar beliau dikenakan kompaun sebanyak RM1,500 kerana melakukan kesalahan mengikut Peraturan 17(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021.

“Tawaran kompaun sebanyak RM1,500 itu akan dikeluarkan dalam masa terdekat,” kata Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah dalam kenyataan hari ini.

Beliau turut menasihati orang ramai supaya terus mematuhi SOP yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara dalam memerangi wabak Covid-19.

Pada 25 Mei, polis menjalankan siasatan terhadap Tajuddin yang hanya memakai pelindung muka ketika mengadakan sidang media berkaitan kemalangan tren Transit Aliran Ringan (LRT).