Categories
AGENSI SELANGOR

Ibu tunggal syukur terima subsidi internet, bantu kelancaran urusan

SHAH ALAM, 30 JUN : Bagaikan mengantuk disorong bantal, itulah perumpamaan tatkala mendengar inisiatif Data Internet Selangor yang menyasarkan ibu tunggal antara penerima manfaat.

Presiden Persatuan Wanita dan Ibu Tunggal Kuala Lumpur dan Selangor, Sheilla Tukimin, 49, berkata subsidi internet tanpa had membantu kelancaran urusan terutama untuk perniagaan serta kelas anak-anak secara dalam talian .

“Saya bersyukur Kerajaan Negeri prihatin untuk memastikan semua rakyat menikmati data internet. Sebagai ibu tunggal, kita perlu urus semua perkara sendiri termasuk membayar bil, yuran dan membeli barang dengan cepat

“Malah saya juga memerlukan capaian internet yang bagus untuk mempromosi perniagaan air tebu, sabun dan ayam golek yang terjejas sejak pendemik Covid-19 menerusi media sosial,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau yang telah 25 tahun bergelar ibu tunggal berharap penerima subsidi memanfaatkannya untuk mengembangkan rangkaian perniagaan.

“Ahli persatuan yang terkesan sejak perebakan Covid-19 perlu mengambil peluang ini mengembangkan  perniagaan menerusi media sosial, manfaatkannya untuk meningkatkan jualan secara dalam talian,” katanya.

Pada 9 Jun, Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari mengumumkan program Data Internet Selangor dengan peruntukan RM17.5 juta menerusi Pakej Kita Selangor 2.0.

Tawaran produk kad sim data internet tanpa had dengan kadar istimewa RM35 sebulan akan diberi subsidi RM20 sebulan oleh Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) untuk tempoh 12 bulan.

Seramai 70,000 golongan sasar akan menikmati kemudahan data internet tanpa had iaitu antaranya penjaja kecil, pelajar, ibu tunggal, pemandu teksi, warga emas dan pekerja ekonomi sampingan.