Categories
AGENDA NASIONAL

Konkrit runtuh: Kerja di tapak pembinaan dihenti serta-merta

SHAH ALAM, 19 JUN: Kerja di tapak pembinaan Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (Dash) dihentikan serta-merta berikutan runtuhan perancah besi lewat petang tadi.

Projek Lintasan Damansara-Shah Alam Sdn Bhd (Prolintas) dalam kenyataan memaklumkan arahan dikeluarkan susulan insiden yang mengakibatkan dua pekerja warga Bangladesh cedera.

“Pemaju dan kontraktor utama terlibat akan memberikan kerjasama penuh kepada pihak berwajib dalam melakukan siasatan,” menurutnya menerusi kenyataan malam ini.

Syarikat konsesi lebuh raya itu menjelaskan insiden itu tidak membabitkan pengguna lebuh raya atau orang awam kerana berlaku dalam kawasan pembinaan bertutup.

“Pasukan Bertindak Kecemasan (ERT) Dash berada di tapak kejadian untuk mengawal trafik dan mengalihkan perancah besi terlibat,” tambah Prolintas.

Terdahulu, anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Buloh dikejarkan ke lokasi kejadian selepas menerima laporan bagi kerja menyelamat.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor Norazam Khamis berkata pihaknya menerima panggilan jam 7.14 malam tadi dan tiba di lokasi kejadian 13 minit kemudian.