Categories
AGENDA NASIONAL

Lima video e-dagang wajib tonton

(ADVERTORIAL)

Menjadi usahawan berjaya memerlukan pelbagai kemahiran untuk mengharungi cabaran dalam dunia perniagaan.

Usah risau, Perbadanan Teknologi Maklumat dan Ekonomi Digital Selangor (Sidec) menyediakan segalanya untuk anda, dari langkah pertama hingga mampu meluaskan perniagaan e-dagang anda.

Sidec sedia membimbing usahawan menjadikan impian suatu realiti. Melalui laman khas pembelajaran kendiri e-dagang – Sidec TV – anda boleh memilih pelbagai video untuk menambah ilmu di dada.

Bahkan, Sidec telah mengenal pasti lima video terbaik yang harus ditonton sebelum memulakan langkah perniagaan. Sebagai pemula, tontoni video berjudul Pengenalan kepada e-Dagang.

Di situ, usahawan baharu mahupun yang lama menceburi dunia niaga berpeluang mempelajari selok-belok dunia perniagaan digital. Maka, mereka boleh mengambil iktibar atas bermacam-macam kesilapan.

Ia menampilkan pengasas ViralNiaga.com Sifu Nizzura dan Ketua Pegawai Eksekutif Akademi Usahawan Mikro (AUM) Azharee Wahid. Tidak ketinggalan, pengasas bersama Calaqisya Sdn Bhd Hazwan Faiz. Semangat anda pasti membuak-buak selepas menonton video tersebut.

Setelah mempelajari asas perniagaan e-dagang, anda disaran menonton video kedua iaitu Pengurusan Produk – Bahagian Satu. Pelbagai teknik pengurusan produk dikongsi kepada usahawan.

Ketua Pegawai Eksekutif Bomstart Media Sdn Bhd, Zulkifli Abdullah tampil mengenai kepentingan pengurusan produk dan perkhidmatan teratur yang pastinya penting di mata pelanggan.

Video sama juga mengajak anda menimba tips penceramah jemputan Nidzam Harjoh selaku pengasas BrandHack dan Imtiyaz Subhi serta pengurus pemasaran Umma & Nita Cosmetics.

Seiring perkembangan media sosial dan laman e-dagang, video berjudul Pemasaran Digital banyak membantu meluaskan capaian pelanggan ke seluruh pelosok dunia.

Seperti diketahui umum, kebanyakan peniaga e-dagang menggunakan media sosial seperti Facebook dan Instagram untuk mempromosi, menjual produk dan perkhidmatan.

Pengiklanan berkesan mampu menggamit pelanggan baharu apabila pelanggan kagum dengan reaksi pembeli terdahulu seterusnya mereka ringan tangan membeli produk.

Sifu Munir dari Sifufbads Sdn Bhd merupakan mentor sesi ini. Turut sama ditampilkan, Sulaiman Mokhtar dari Avana.asia dan usahawan e-dagang Sharifah Anis Syed Zainal Abidin Al-Idrus.

Video keempat adalah Perniagaan Melalui Media Sosial. Topik ini membantu perniagaan e-dagang berkembang dengan lebih mekar.

Kejayaan perniagaan melalui media sosial diukur dengan sejauh mana pengguna berinteraksi melalui butang ‘like’ dan ‘share’.

Video kelima iaitu Pemasaran Viral pasti dinanti-nantikan. Pemasaran tular sebenarnya kaedah untuk mewujudkan ‘buzzwords’ atau pemasaran yang memancing perhatian, dikenang dan lekat dalam ingatan.

Kaedah itu lazimnya menggunakan media sosial, sistem pesanan ringkas (SMS) dan video untuk menyebar maklumat sama ada berbentuk artikel, produk atau perkhidmatan. Apabila tular, ia tersebar luas kepada warga maya dalam masa singkat.

Jadi, tunggu apa lagi? Pastikan anda menonton video-video tersebut untuk memulakan langkah pertama mahupun mengembangkan perniagaan e-dagang.

Jangan lepaskan peluang keemasan. Layari www.sidec.com.my/sidectv/