Categories
AGENDA NASIONAL

Pusat Arahan Berpusat ditubuh bantu petani terjejas

SHAH ALAM, 21 JUN : Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) menubuhkan Pusat Kawalan Berpusat (CCC) untuk menangani isu lambakan komoditi pertanian di beberapa daerah di negeri ini.

Ketua Pegawai Eksekutif, Dato’ Abdul Ghariff Ramin berkata petani terjejas boleh menghubungi talian khas CCC, 019-316 2400 atau emel [email protected]  untuk membuat aduan.

“CCC bertempat di Wisma PKPS memastikan aduan petani diproses segera. Petugas CCC akan memeriksa kesahihan laporan sebelum Kumpulan Tindakan Krisis (CAT) turun padang membuat pemeriksaan dan membeli hasil tani.

“Setakat ini pihak kami menerima 70 aduan membabitkan petani terkesan di Sabak Bernam, Hulu Selangor, Kuala Selangor, Klang dan Sepang,” katanya menerusi kenyataan hari ini

Beliau berkata PKPS turut menubuhkan Jawatankuasa Penentuan Harga Belian bagi memastikan petani mendapat pulangan munasabah serta pengguna membeli dengan harga berpatutan.

“Jawatankuasa Logistik pula ditubuh untuk menguruskan pengambilan, pengangkutan dan penghantaran semua komoditi pertanian dari ladang sehingga ke 11 pusat jualan,” katanya.

Lokasi tersebut adalah;

1) Pusat Jualan Wisma PKPS, Shah Alam
2) Pusat Jualan Holysmoke Café, Seksyen 13 Shah Alam
3) Pusat Jualan Wisma Sidah, Seksyen 7 Shah Alam
4) Pusat Jualan Meru, Klang
5) Pusat Jualan Agrosel Kota Raja, Klang
6) Pusat Jualan Selangor Fruit Valley, Bestari Jaya
7) Pusat Jualan Agrosel Bangi, Bangi
8) Pusat Jualan Agrosel Pandan
9) Pusat Jualan FAMA Puchong
10)Pusat Jualan FAMA Dengkil
11)Pusat Jualan Pasar Borong Selangor, Seri Kembangan