Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Raja-Raja Melayu titah ‘tidak perlu darurat selepas 1 Ogos’

SHAH ALAM, 16 JUN: Raja-Raja Melayu bertitah tiada lagi keperluan melanjutkan tempoh darurat selepas ia berakhir pada 1 Ogos nanti.

Keputusan itu antara tujuh perkara yang sependapat dicapai oleh Raja-Raja Pemerintah dalam Persidangan Khas bersama Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara pada 16 Jun.

Kerajaan mengisytiharkan darurat sejak 11 Januari setelah kes harian meningkat pada hujung tahun. Namun Yang di-Pertuan Agong pernah menolak permohonan darurat sewaktu ia dimohon Oktober lalu.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad, enam perkara yang sependapat dipersetuju Raja-Raja Pemerintah seperti berikut:

(i) nyawa dan kehidupan rakyat wajib diutamakan mengatasi perkara-perkara lain,

(ii) program vaksinasi hendaklah dipertingkatkan dengan mengurangkan kerenah birokrasi agar mencapai matlamat imuniti kelompok 80 peratus secepat mungkin,

(iii) program menangani wabak Covid-19 hendaklah difahami serta mendapat sokongan rakyat tanpa menimbulkan sebarang keraguan dan tanpa dianggap mempunyai sebarang muslihat politik yang terselindung,

(iv) kaedah menangani wabak Covid-19 hendaklah bersifat inklusif, melibatkan pelbagai pihak berkepentingan dalam semangat yang sedia mendengar, sedia mempelajari, sedia melakukan pengubahsuaian, sedia melakukan penambahbaikan dan sedia melakukan penerokaan baharu hingga berjaya mendapat kerjasama penuh rakyat pelbagai peringkat,

(v) suhu politik yang semakin panas wajib diredakan,

(vi) pentingnya sebuah kerajaan yang stabil dan mendapat keyakinan serta mendapat sokongan majoriti rakyat.

Raja-Raja Pemerintah juga berpendirian senada dengan Yang di-Pertuan Agong yang menitahkan Parlimen segera bersidang bagi menjamin tadbir urus yang telus, berintegriti dan bertanggungjawab.

“Di peringkat negeri, Raja-Raja Pemerintah juga turut berpendirian agar Dewan-dewan Undangan Negeri dibolehkan bersidang secepat mungkin,” menurut kenyataan itu lagi.

Sebelum itu, dalam kenyataan berasingan, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menitahkan Dewan Rakyat harus bersidang “secepat mungkin” untuk membolehkan Ordinan Darurat dan Pelan Pemulihan Negara dibahaskan ahli Dewan Rakyat.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah turut bertitah agar angka jangkitan wabak dilandaikan segera dengan program vaksin sebagai “satu-satunya jalan keluar” daripada Covid-19.