Categories
AGENDA NASIONAL

PAKATAN sifatkan pemulihan Muhyiddin ‘pelan mengaku kalah’

SHAH ALAM, 16 JUN: Pelan Pemulihan Negara yang melibatkan empat fasa ke arah membuka semula sektor ekonomi dan sosial hujung tahun ini ibarat “pelan mengaku kalah”, kata Pakatan Harapan (PAKATAN).

Majlis Presiden gabungan pembangkang itu menyifatkan rancangan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mempunyai strategi lengkap bagi memulihkan syarikat dan orang ramai yang terjejas.

“Ia bagaikan satu ‘pelan mengaku kalah’ pada pandemik Covid-19,” kata tiga presiden gabungan tersebut dalam kenyataan bersama sehari selepas pembentangan pada 15 Jun.

“Malah lebih mengejutkan ialah siri fasa ‘pelan’ tersebut kononnya berasaskan sains dan data, namun realitinya data yang dimaksudkan tidak telus, tidak terbuka dan tidak terperinci untuk diteliti orang ramai, dan mudah termanipulasi seperti yang pernah kita saksikan sebelum ini,” kata majlis tersebut.

Kenyataan ringkas itu dikeluarkan oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Amanah Negara Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

“(Pelan) ini adalah satu pengumuman tergesa-gesa yang cuba mengalih pandangan rakyat daripada keadaan kepimpinan yang terumbang-ambing, hilang arah, dan gagal berkali-kali untuk mengawal pandemik ini dengan baik,” kata mereka lagi.

Berdepan kritikan ramai susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyeluruh mulai 1 Jun, kerajaan mengumumkan pelan tersebut yang memperinci rancangan pembukaan ekonomi dan kegiatan sosial.

Setiap fasa akan beralih berdasarkan tiga petunjuk utama: jumlah purata harian kes Covid-19, jumlah katil di wad unit rawatan rapi (ICU) dan kadar vaksinasi seluruh negara.

Fasa kedua misalnya akan dibuka jika 10 peratus penduduk menerima dua dos vaksin, purata kes harian bawah 4,000 dan penggunaan katil di UC di paras sederhana.

Dalam fasa ini, semua kegiatan sosial masih dilarang tetapi kegiatan ekonomi dibuka sedikit untuk syarikat yang dibenarkan, termasuk meningkat jumlah tenaga industri kepada 80 peratus.