Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Speaker: Sultan perkenan buka sidang dewan 23 Ogos

SHAH ALAM, 26 JUN: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah memberi perkenan pembukaan sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) bagi penggal ke-14 2021 yang dijadualkan bermula 23 Ogos hingga 3 Sept depan.

Speaker Selangor Ng Suee Lim berkata Sultan Sharafuddin melalui Setiausaha Sulit baginda, Datuk Mohamad Munir Bani menghantar surat jawapan menyatakan baginda berkenan untuk pembukaan DUN pada tarikh itu rentetan surat yang dihantar oleh beliau Rabu lepas.

“Baginda juga turut berkenan berangkat bagi merasmikan istiadat pembukaan sidang DNS pada 23 Ogos nanti. Hari pertama pembukaan akan ada titah Sultan Selangor dan selepas itu dewan akan ditangguhkan. Keesokannya, Ahli Dewan Negeri (ADN) akan membahas usul menjunjung kasih titah ucapan tuanku.

“Untuk pembukaan sidang DNS ini, ia akan dijalankan secara biasa bukan hibrid namun dengan tatacara operasi piawai yang ketat memandangkan kita masih lagi dalam situasi pandemik dan semua ADN akan diberi masa yang secukupnya untuk berbahas,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata pihaknya akan memberi keutamaan kepada pengamal media yang sudah melengkapkan dua dos suntikan bagi liputan pembukaan sidang DNS itu.

“Bagi liputan media, kita akan jemput semua tapi saya akan atur mereka yang sudah menerima dua dos vaksin akan diutamakan.

“Ini kerana kesemua ADN dan ketua jabatan (yang menghadiri sidang DNS) sudah menerima dua dos vaksin. Mereka yang baru menerima satu dos, kita akan perhalusi lagi,” katanya.

Ng berkata sekiranya sidang DNS itu berlangsung ketika tempoh darurat, Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shaari akan mengutus surat kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bagi memohon perkenan Seri Paduka mengadakan sidang DNS pada tarikh tersebut.

-BERNAMA