Categories
AGENDA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

7,000 kit penilaian pesakit diserah kepada Jabatan Kesihatan Selangor

SHAH ALAM, 29 JULAI: Kerajaan Selangor hari ini menyerahkan 7,000 kit Home Assessment Tool (HAT) atau kit penilaian di rumah kepada Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS).

Penyerahan dilakukan Exco Kesihatan Awam, Perpaduan, Pembangunan Wanita dan Keluarga Selangor Dr Siti Mariah Mahmud kepada Pengarah JKNS Datuk Dr Sha’ari Ngadiman.

Dr Siti Mariah menerusi kenyataan berkata kit itu yang mengandungi pelitup muka KN95 dan pulse oximeter akan diberikan kepada pesakit Covid-19 yang perlu menjalani kuarantin di rumah.

“Pesakit akan memasukkan keputusan yang diperoleh daripada pulse oximeter berserta simptom yang dialami ke dalam aplikasi SELangkah supaya pemantauan harian oleh petugas kesihatan dapat dilakukan,” katanya.

Pulse oximeter adalah alat yang digunakan untuk memantau kadar denyutan jantung dan paras oksigen dalam darah iaitu paras normal oksigen adalah antara 95 dan 99 peratus manakala denyutan jantung normal adalah 50 ke 90 seminit.

Pemberian kit HAT merupakan inisiatif Pakej Kita Selangor 2.0 untuk menangani kes ‘brought in dead’ atau mayat dibawa ke hospital, menyokong pesakit yang kuarantin di rumah dan mengurangkan kesesakan di pusat penilaian COVID-19 serta meringankan beban petugas kesihatan.

— BERNAMA