Categories
AGENSI SELANGOR

Hijrah Selangor peruntuk RM10 juta bantu komuniti India terus berniaga

SHAH ALAM, 12 JULAI: Yayasan Hijrah Selangor (Hijrah Selangor) memperuntuk RM10 juta sebagai bantuan pinjaman pusingan modal khas untuk komuniti India menerusi program Viyabaram@Sitham.

EXCO pembangunan usahawan berkata seramai 2,000 peserta Pembangunan Usahawan India Selangor (Sitham) sedia ada termasuk yang baharu mendaftar berpeluang menerima manfaat berkenaan.

“Inisiatif baharu ini bagi menggalakkan mereka meneruskan perniagaan dan tidak terhenti separuh jalan. Kita faham ada segelintir daripadanya yang menerima geran atau peralatan tetapi mungkin ada kesulitan ekoran tiada modal.

“Justeru, Kerajaan Negeri menerusi Hijrah Selangor melaksanakan program Viyabaram@Sitham sebagai bantuan pinjaman modal pusingan kepada golongan terbabit,” kata Rodziah Ismail.

Beliau berkata demikian ketika bersiaran secara langsung menerusi Google Meet dalam Program Pelancaran Permohonan Program Sitham 2021.

Sitham dilancarkan pada September 2019 memfokuskan usahawan India yang komited memajukan perniagaan dengan diberi bimbingan, geran dan peralatan perniagaan.

Orang ramai yang berminat untuk memohon boleh melayari laman sesawang Hijrah Selangor atau hubungi talian 016-951 2458.