Categories
AGENDA NASIONAL

KKM rancang buka dua lagi pusat kuarantin di Lembah Klang

KUALA LUMPUR, 6 JULAI: Kementerian Kesihatan (KKM) akan membuka dua lagi Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) jika kes positif pandemik itu terus meningkat secara mendadak di Lembah Klang.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata dua PKRC dikenal pasti ialah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dengkil di Selangor dan Hotel Grand Seasons Kuala Lumpur di Jalan Pahang di sini yang menghentikan operasinya pada 2019.

“PKRC UiTM dapat menempatkan 1,200 katil…ini sudah tentu membantu mengurangkan bebanan di PKRC utama serta penggunaan katil secara keseluruhanan di Lembah Klang yang kini pada tahap kritikal,” katanya semasa menjadi tetamu program ‘THe Nation” bertajuk ‘Malaysia and the Covid-19 Battle’, yang disiarkan secara langsung menerusi Bernama TV hari ini.

Katanya KKM juga mengkhususkan PKRC untuk warga asing di hotel seperti Hotel Royale Chulan Kuala Lumpur dan sebuah resort di Bangi dengan kos ditanggung oleh mereka.

Dr Noor Azmi berkata KKM juga meningkatkan kapasiti di Hospital Kuala Lumpur, Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Hospital Selayang dan Hospital Pakar Kanak-Kanak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Bandar Tun Razak, Cheras bagi menampung peningkatan kes positif terutama bagi kategori empat dan lima.

Mengenai Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS), katanya kementerian menjangkakan lebih banyak syarikat akan menyertai program tersebut bagi meningkatkan pemberian suntikan vaksin kepada pekerja memandangkan wujudnya banyak kluster di tempat kerja.

– BERNAMA