Categories
AGENDA NASIONAL

Selepas Umno tolak, peguam negara dakwa ‘tiada fakta jelas’ PM hilang sokongan

SHAH ALAM, 8 JULAI: Setelah Umno menarik sokongan daripada kerajaan, peguam negara menyatakan “tiada fakta jelas” Tan Sri Muhyiddin Yassin sudah hilang kepercayaan ahli parlimen.

“Buat masa ini kerajaan tidak mempunyai apa-apa fakta jelas yang menunjukkan bahawa perdana menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat,” kata Tan Sri Idrus Harun.

Beliau mengulas pengumuman Presiden Umno Datuk Seri Zahid Hamidi malam tadi yang menyebut parti itu “menarik balik dan menamatkan serta-merta” sokongan terhadap Muhyiddin.

“Justeru Umno mendesak agar Muhyiddin dapat berundur secara terhormat bagi membolehkan seorang perdana menteri baharu dilantik untuk suatu tempoh yang terhad,” kata Zahid.

Dalam kenyataannya, Idrus juga berkata sokongan majoriti ditentukan oleh ahli-ahli parlimen sendiri seperti Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan, bukannya kenyataan parti politik.

“Oleh itu, dari segi undang-undang, perdana menteri dan jemaah menteri sedia ada ternyata masih kekal untuk terus menjalankan kuasa eksekutif persekutuan,” kata peguam negara lagi.

Umno sentiasa menyatakan ingin menarik sokongan terhadap Muhyiddin tetapi menteri-menteri parti tersebut tidak pernah meletakkan jawatan atau menunjukkan sikap selari dengan Zahid.