Categories
AGENDA NASIONAL

Sidang Dewan Rakyat ditetapkan lima hari mulai 26 Julai

SHAH ALAM, 5 JULAI: Kerajaan bersetuju untuk mengadakan sidang Dewan Rakyat selama lima hari mulai 26 hingga 29 Julai serta 2 Ogos manakala sidang Dewan Negara diadakan selama tiga hari mulai 3 Ogos.

Pejabat Perdana Menteri menerusi kenyataan memaklumkan pihaknya akan menasihati Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong supaya Mesyuarakt Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 itu diadakan.

“Mesyuarat ini bertujuan untuk memberi penerangan kepada ahli parlimen mengenai Pelan Pemulihan Negara dan meminda semua perundangan dan peraturan bagi membolehkan persidangan Parlimen diadakan secara hidrib.

“berdasarkan Fasal (3) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan, semua proklamasi darurat dan ordinan yang Yang di-Pertuan Agong akan dibentang di hadapan kedua-dua Majlis Parlimen,” katanya.

Kenyataan itu menambah persidangan akan diadakan mengikut tatacara operasi piawai (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pada 16 Jun, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan Dewan Rakyat harus bersidang “secepat mungkin” untuk membincangkan pelbagai isu berkaitan Covid-19.

Baginda sekali lagi menzahirkan pandangan sama ketika menerima menghadap speaker Dewan Negara dan Dewan Rakyat pada 29 Jun.