Categories
AGENDA NASIONAL

Urusan jenazah berpusat dapat kurangkan kesesakan bilik mayat

SHAH ALAM, 17 JULAI: Kerajaan Selangor bersetuju supaya tiga hospital di negeri ini dijadikan tempat khusus pengurusan jenazah Covid-19 bagi mengatasi kesesakan bilik mayat sedia ada.

Dato’ Menteri Besar berkata hospital tersebut adalah Hospital Shah Alam, Hospital Sungai Buloh dan Hospital Klang yang akan mengurus hal ehwal berkaitan mangsa sama ada muslim atau bukan Islam.

“Saya harap dengan adanya inisiatif Pengurusan Jenazah Covid-19 Berpusat, tempoh masa mengurus dapat disingkatkan┬áselain mengatasi kesesakan atau limpahan mayat,” kata ┬áDato’ Seri Amirudin Shari menerusi kenyataan hari ini

Selain itu, Amirudin berkata berhubung tanah perkuburan bagi jenazah mangsa Covid-19 beragama Islam adalah di Tanah Perkuburan Seksyen 21 dan Tanah Perkuburan Islam Selat Klang.

Manakala, beliau berkata jenazah mangsa bukan Islam pula akan dirujuk kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi tujuan pengebumian dan urusan krematorium bersesuaian.

“Saya turut berhubung dengan Kementerian Luar Negeri bagi menyelaraskan urusan jenazah yang bukan warganegara.

“Semoga semua usaha ini dapat memelihara kebajikan rakyat kerana aspek kesihatan awam adalah antara salah satu agenda utama Kerajaan Negeri,” katanya lagi.