Categories
AGENDA NASIONAL

Wakil rakyat digesa ke Parlimen 19 Julai jika kerajaan tidak umum tarikh sidang

SHAH ALAM, 2 JULAI: Pakatan Harapan (PAKATAN) menggesa semua wakil rakyat termasuk kerajaan untuk ke Parlimen pada 19 Julai jika kerajaan tidak mengumumkan tarikh bersidang.

Majlis presidennya dalam kenyataan menyebut tindakan tersebut akan dibuat jika perdana menteri tidak mengumumkan tarikh persidangan Parlimen selewat-lewatnya pada Isnin ini.

“Oleh itu, sekiranya perdana menteri tidak membuat sebarang pengumuman berkaitan sidang Parlimen selewat-lewatnya 5 Julai 2021, maka kami menggesa semua ahli parlimen sama ada pembangkang mahupun kerajaan yang menjunjung titah Tuanku dan menghormati semangat Perlembagaan menurut prinsip demokrasi berparlimen untuk bersama-sama ke parlimen pada 19 Julai 2021,” katanya.

Kenyataan itu ditandatangani bersama oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Pada 16 Jun, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menitahkan Dewan Rakyat harus bersidang “secepat mungkin” untuk membincangkan pelbagai isu berkaitan Covid-19.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sekali lagi menzahirkan pandangan sama ketika menerima menghadap speaker Dewan Negara dan Dewan Rakyat pada 29 Jun.

Sementara itu, PAKATAN berkata sidang Parlimen yang perlu diadakan sebelum 1 Ogos perlu membahaskan krisis pandemik Covid-19 dan Ordinan-ordinan Darurat serta Pelan Pemulihan Negara.

Majlis presidennya berkata langkah itu untuk memastikan usaha berkesan mengekang penularan wabak dan menyelesaikan masalah ekonomi serta kehidupan harian rakyat.

“Rakyat sekarang sangat tertekan sehingga ada yang membunuh diri dan mengibarkan bendera putih, maka sidang Parlimen ini mesti memberi fokus isu rakyat dan bukan isu politik,” katanya.