Categories
AGENSI SELANGOR

Orang Asli wanita suntik vaksin dalam bas, lebih selesa

PETALING JAYA, 11 OGOS: Dua buah bas disediakan di pusat pemberian vaksin (PPV) Dewan Desa Temuan Bukit Lanjan di sini untuk keselesaan Orang Asli wanita yang menerima suntikan pelalian.

Pegawai Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) daerah Gombak dan Petaling berkata bas Rapid KL itu disediakan memandangkan lokasi dewan terlalu terbuka untuk penerima wanita.

“Program vaksin hari ini bukan sahaja melibatkan Orang Asli di Desa Temuan tetapi juga warga asing yang menyewa di perkampungan tersebut.

Rogayah Mamat. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI

“Oleh demikian kita mengambil inisiatif membuat pengasingan kerana di dewan terlalu terbuka untuk penerima wanita,” kata Rogayah Mamat.

Mengulas lanjut Rogayah memaklumkan lebih 10,000 penduduk Orang Asli di daerah Gombak dan Petaling melibatkan 12 perkampungan sudah menerima vaksin sekurang-kurangnya satu dos suntikan.

“Semua Orang Asli bersedia menerima vaksin cuma segelintir daripada mereka pada awalnya enggan kerana risau dengan kesan sampingan selepas disuntik,” katanya.

Pemberian vaksin untuk penduduk Kampung Orang Asli Desa Temuan itu adalah di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) dengan kerjasama Jakoa.