Categories
AGENDA NASIONAL

Penerima Selvax Komuniti harap imuniti kelompok terbentuk lebih awal

BANTING, 5 OGOS: Seorang pekerja pembersihan berharap imuniti kelompok dapat terbentuk lebih awal bagi membolehkannya bekerja semula dan menjana pendapatan.

Warganegara Indonesia, Suriani, 52, berkata buat masa ini beliau berdepan masalah kewangan dan hanya bergantung kepada bantuan yang diberikan orang ramai.

Warganegara Indonesia, Suriani

“Apabila diberitahu berkenaan program Vaksin Selangor (Selvax) Komuniti, saya tidak melepaskan peluang. Ini kerana hingga kini saya tidak menerima lagi tarikh janji temu vaksin sejak berdaftar pada Julai lalu.

“Saya harap semua masyarakat yang layak menerima vaksin datang mendapatkan suntikan supaya dapat menjalani kehidupan normal dan bekerja seperti biasa,” katanya.

Pekebun warga Bangladesh, Mohd Shamsul Alam

Pekebun warga Bangladesh, Mohd Shamsul Alam, 36, pula berkata awalnya beliau khuatir tidak dapat vaksin kerana ia diberikan kepada masyarakat setempat sahaja.

“Namun, saya berasa lega apabila warga asing juga dibenarkan dengan syarat bekerja di Banting, mempunyai pasport dan surat majikan.

“Petugas di sini membantu dan memudahkan penerima terutama warga asing kerana kami tidak begitu fasih berbahasa Melayu dan menulis,” katanya.

Warga emas S Jodhy

Manakala warga emas S Jodhy, 66, berterima kasih kepada Kerajaan Negeri yang mengadakan proses vaksin tanpa janji temu kerana menunggu lama sejak beberapa bulan lalu.

“Semua anak-anak saya telah mendapatkan vaksin dan kaedah secara terus membantu mempercepatkan vaksin kepada warga emas yang terdedah dengan jangkitan Covid-19.

“Pada awalnya memang rasa gementar tetapi sebagai rakyat Malaysia menjadi tanggungjawab untuk memastikan penularan wabak dapat dihentikan,” katanya.