Categories
AGENDA NASIONAL

Pesakit kategori tiga hingga lima naik lebih dua kali ganda

SHAH ALAM, 7 OGOS: Jumlah pesakit Covid-19 kategori tiga, empat dan lima meningkat lebih dua kali ganda kepada 740 kes (3.8 peratus) berbanding 273 kes (1.3 peratus) semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan 18,517 kes atau 96.2 peratus lagi merupakan kategori satu dan dua.

“Ini berdasarkan keadaan klinikal kes semasa baharu didiagnos Covid-19 dan terdapat kes kekal di kategori yang sama sepanjang tempoh jangkitan.

“Namun ada juga yang berubah status kesihatan kes sama ada bertambah baik ke kategori lebih rendah atau merosot ke kategori lebih tinggi,” kata menerusi kenyataan.

Pesakit kategori lima iaitu kritikal dan memerlukan bantuan pernafasan manakala kategori empat (bantuan pernafasan) memerlukan purata tempoh jagaan di ICU selama 14 hari sementara kategori tiga (radang paru-paru) memerlukan penjagaan dan pemerhatian di hospital terutama yang berisiko tinggi.

Jumlah jangkitan Covid-19 di seluruh negara hari ini menurun kepada 19,257 kes selepas merekodkan angka 20,000 selama dua hari berturut-turut.

Berdasarkan perkongsian Dr Noor Hisham di Facebook jangkitan di Selangor turut mengalami penurunan kepada 7,084 kes berbanding 8,792 semalam.