Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Duit, alatan tani RM10,000 menanti Ikon Agro Selangor 2021

SHAH ALAM, 20 OKT: Wang tunai, insentif input dan alatan pertanian berjumlah RM10,000 menanti pemenang Ikon Agro Selangor 2021 melalui acara bermula semalam.

Program mempertaruhkan lima kategori iaitu pertanian, penternakan, akuakultur, industri asas tani dan agro pelancongan, kata EXCO pemodenan dan asas tani.

“Calon yang menepati kriteria akan dipilih menjadi Ikon Agro Selangor dan memenangi hadiah wang tunai serta bantuan input agro bernilai RM10,000 seorang,” kata Ir Izham Hashim di Facebook.

Beliau berkata permohonan boleh dibuat menerusi pautan https://forms.gle/UNrXbzDAyZmPbmKu5.

Sementara itu, menerusi perkongsian infografik, program dibuka selama dua minggu sehingga 24 Oktober dengan senarai pendek calon Ikon Agro Selangor diumum pada 28 Oktober.

Calon awal diumum pada 8 November sementaa video senarai pendek pula ditayangkan di Facebook dan YouTube Agro Selangor pada 9 hingga 14 November.

Ikon Agro Selangor berperanan membimbing agropreneur yang baharu berkecimpung dalam pertanian serta menjadi duta kecil bidang itu bagi negeri ini.

Penilaian juri berdasarkan penggunaan teknologi moden dan pengeluaran hasil yang menyumbang 70 peratus markah manakala baki ditentukan menerusi undian video di YouTube.