Categories
AGENDA NASIONAL

Kadar pengangguran di Malaysia menurun 4.6 peratus pada Ogos

PUTRAJAYA, 8 OKT: Kadar pengangguran di Malaysia menurun 4.6 peratus kepada 748,800 orang pada Ogos tahun ini berbanding 778,200 orang pada Julai, susulan lebih banyak aktiviti ekonomi dibenarkan kembali beroperasi, menurut Statistik Utama Tenaga Buruh di Malaysia, Ogos 2021.

Laporan dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia menunjukkan bilangan penduduk bekerja meningkat 0.5 peratus bulan ke bulan kepada 15.38 juta orang pada Ogos berbanding 15.29 juta orang pada Julai, dengan nisbah guna tenaga kepada penduduk meningkat 0.2 mata peratus kepada 65.2 peratus.

Bilangan tenaga buruh pula terus meningkat bagi bulan kedua sebanyak 0.3 peratus kepada 16.13 juta orang pada Ogos 2021 berbanding 16.07 juta orang pada Julai, manakala kadar penyertaan tenaga buruh (KPTB) pada bulan tersebut meningkat 0.1 mata peratus kepada 68.4 peratus berbanding 68.3 peratus pada Julai.

Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin dalam kenyataan berkata kedudukan tenaga buruh semakin baik pada Ogos berikutan lebih banyak aktiviti ekonomi dibenarkan beroperasi dengan pematuhan tatacara operasi piawai (SOP).

“Ini ditunjukkan oleh peningkatan dalam guna tenaga manakala pengangguran menurun pada bulan tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada Ogos tahun ini, menyaksikan beberapa negeri beralih ke fasa seterusnya dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Perlis dan Sarawak telah beralih ke fasa tiga pada 4 Ogos kecuali beberapa daerah di Sarawak yang masih kekal dalam fasa dua; Negeri Sembilan dan Wilayah Persekutuan pula masing-masing beralih ke fasa dua dan empat pada 26 Ogos.

Johor, Kedah, Melaka, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya masih dalam fasa satu manakala baki enam negeri lagi beralih ke fasa dua.

Mengulas lanjut mengenai situasi pengangguran pada Ogos 2021, Mohd Uzir berkata penganggur aktif atau mereka yang bersedia untuk bekerja dan aktif mencari pekerjaan merangkumi 83.8 peratus daripada jumlah penganggur, dan kumpulan ini menurun sebanyak 3.7 peratus kepada 627,500 orang berbanding 651,300 orang pada Julai 2021.

Daripada jumlah penganggur yang aktif, 53.8 peratus adalah mereka yang menganggur kurang daripada tiga bulan manakala mereka yang berada dalam pengangguran jangka panjang melebihi setahun meliputi 9.0 peratus, katanya.

Penganggur tidak aktif yang percaya tiada pekerjaan tersedia berkurang sebanyak 4.4 peratus bulan ke bulan kepada 121,300 orang berbanding 126,900 orang pada Julai, katanya.

Mohd Uzir berkata walaupun cabaran akan berterusan pada bulan-bulan berikutnya disebabkan oleh situasi kesihatan awam tidak menentu, pelaksanaan PPN yang membenarkan pembukaan semula ekonomi dengan lebih selamat dijangka dapat memacu ekonomi negara untuk pulih secara progresif.

“Prestasi ekonomi negara yang menggalakkan akan meningkatkan permintaan buruh termasuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dalam ekonomi. Oleh itu, ekonomi dan pasaran buruh dijangka pulih secara berperingkat pada bulan-bulan akan datang,” katanya.

– BERNAMA