Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

700 kanak-kanak dibekal makanan seimbang, atasi isu bantut

SHAH ALAM, 28 NOV: Jumlah penerima bantuan nutrisi makanan meningkat daripada 500 kepada 700 kanak-kanak pada tahun hadapan, kata EXCO kesihatan.

Dr Siti Mariah Mahmud berkata pertambahan 200 penerima itu bagi memastikan tiada kanak-kanak tercicir menerima makanan seimbang sekali gus menangani isu pertumbuhan terbantut.

“Program di bawah Anak Selangor Anak Sihat (Asas) kita sudah mulakan pada tahun ini dengan kanak-kanak yang layak diberikan susu dan makanan seimbang

“Kita akan meningkatkan bilangan penerima daripada 500 kepada 700 untuk kanak-kanak yang mengalami masalah pertumbuhan terbantut dan kekurangan nutrisi,” kata Dr Siti Mariah Mahmud ketika dihubungi SelangorKini.

Pada Jumaat, Dato’ Menteri Besar ketika membentangkan Belanjawan Selangor 2022 berkata peruntukan bagi sektor kesihatan awam meningkat kepada RM65 juta pada 2022 berbanding RM56.5 juta pada tahun sebelumnya.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata daripada jumlah itu RM1 juta dibelanja untuk menjayakan bantuan nutrisi makanan selama 10 bulan menerusi Asas.

Beliau memaklumkan program itu diwujudkan susulan kajian satu daripada lima kanak-kanak bawah lima tahun di Malaysia bantut akibat pemakanan tidak seimbang.

Pada 30 Oktober tahun lepas, Dato’ Menteri Besar berkata kajian Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) di projek perumahan rakyat (PPR) Kota Damansara mendapati 33 peratus kanak-kanak di perumahan tersebut mengalami masalah pertumbuhan terbantut dan kekurangan nutrisi.