Categories
AGENDA NASIONAL

Kes Covid-19 meningkat, orang ramai dinasihat ambil dos penggalak

SHAH ALAM, 22 NOV: Masyarakat dinasihat mengambil dos penggalak vaksin Covid-19 susulan peningkatan kes sejak kebelakangan ini.

EXCO Kesihatan Awam Dr Siti Mariah Mahmud berkata dos tersebut perlu diambil terutama bagi individu yang kerap berada di luar dan bertemu ramai orang.

“Baru-baru ini saya ada melihat data kes Covid-19 naik sedikit dan kita bimbang sekiranya trend ini berterusan disebabkan oleh imunisasi badan mulai turun selepas enam bulan lengkap suntikan dos.

“Sebab itu dos penggalak diberi bermula kepada warga emas dan pesakit kronik. Bagi mereka yang kerap berada di luar rumah juga bagus mengambilnya untuk melindungi diri dan orang sekeliling…mungkin bukan 100 peratus tetapi jika dijangkiti ia tidak begitu teruk,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Talian SELamat di Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor di sini hari ini.

Menurutnya, Kerajaan Negeri dan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor sentiasa bersiap sedia sekiranya berlaku peningkatan kes yang drastik.

“Malah, Kerajaan Selangor sebelum ini juga meluluskan RM10 juta untuk memantau mereka yang positif Covid-19 di rumah menerusi aplikasi Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah).

“Ini untuk memastikan pengesanan awal sebab kita tidak mahu ada kematian di luar hospital (BID) akibat Covid-19,” katanya.