Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MBI sertai polisi integriti SPRM

SHAH ALAM, 26 NOV: Semua kakitangan Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI bakal terlibat dengan polisi integriti dan tadbir urus yang dibentuk bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dato’ Menteri Besar berkata pembudayaan dan penguatkuasaan polisi itu turut melibatkan pemegang taruh, vendor serta pihak yang mempunyai kepentingan dengan MBI.

“Sejak Januari tahun ini, MBI dan kumpulan anak syarikat menerima pakai tujuh polisi bersama SPRM.

“Kerjasama strategik yang terjalin juga sebagai langkah melahirkan pegawai integriti bertauliah serta bimbingan mengurus isu integriti,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari ketika membentangkan Belanjawan #Selangor 2022 pada sidang Dewan Negeri Selangor di sini hari ini.

Sementara itu beliau memberitahu sebuah unit yang mengukur dan menilai tahap prestasi dan pencapaian khidmat Kerajaan Negeri kepada rakyat bakal ditubuhkan.

Jelas Amirudin, Unit Pemantauan dan Pelaksanaan Prestasi Selangor diletakkan bawah Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri bagi memudahkan proses pantauan dan laporan.

“Tindakan mengelakkan ketirisan di samping meningkatkan kecekapan akan dibuat secara berkala untuk memastikan perkhidmatan terbaik dan berkualiti sampai kepada golongan sasar,” katanya.