Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Modenkan sektor tani negeri bantu tingkat hasil, jual harga patut

KUALA SELANGOR, 25 NOV: Kerajaan Negeri giat memodenkan sektor pertanian bagi meningkatkan hasil tanaman tempatan yang boleh dijual pada harga berpatutan, kata EXCO Asas Tani.

Ir Izham Hashim berkata kenaikan harga makanan seperti sayur yang dilaporkan berlaku masa kini kerana kebergantungan negara kepada sumber luar negara yang bernilai berbilion ringgit.

Menurutnya, bagi mengurangkan kesan itu Kerajaan Negeri mengambil inisiatif memodenkan sektor pertanian untuk meningkatkan hasil tempatan dan menarik minat golongan muda menceburinya.

“Kita ada perkenal program sedia dana RM20,000 untuk tanaman secara fertigasi yang dikendalikan aplikasi dibangunkan anak tempatan, hasilnya lebih selamat.

EXCO Industri Asas Tani, Ir Izham Hashim

“Perbincangan juga diadakan dengan Universiti Putra Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia untuk kita mengeluarkan makanan untuk ayam dan ruminan, sekarang terpaksa diimport menyebabkan kos mahal,” katanya di sini, hari ini.

Izham berkata demikian selepas menyampaikan bantuan nelayan di bawah Pakej Kita Selangor 2.0.

Beliau mengulas usaha Kerajaan Negeri untuk membantu mengurangkan kos sara hidup susulan peningkatan bahan makanan terutama sayur seperti dilapor media.

Media yang memetik sumber Persatuan Pengguna Pulau Pinang itu mendakwa harga sayur naik lebih sekali ganda.

Kubis bunga contohnya dijual RM16 berbanding RM7 sebelum ini manakala brokoli daripada RM8 kepada RM20.