Categories
AGENSI SELANGOR

Banjir: Jais buka enam lokasi kumpul al-Quran, buku agama rosak

SHAH ALAM, 28 DIS: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menetapkan enam pusat pengumpulan al-Quran dan buku agama yang rosak akibat banjir.

Pengarahnya Dato’ Mohd Shahzihan Ahmad berkata lokasi terbabit di Tanah Perkuburan Islam Sungai Serai (Hulu Langat), Tanah Perkuburan Islam Johan Setia (Klang) dan Masjid Al-Madaniah USJ 18, Subang Jaya (Petaling).

Turut menjadi pusat pengumpulan adalah Masjid As-Solihin Kancong Darat (Kuala Langat), Kompleks Islam Daerah Kuala Selangor (Kuala Selangor) dan Masjid Raja Haji Fi Sabilillah, Cyberjaya (Sepang).

Katanya, al-Quran dan buku agama yang rosak itu boleh dihantar ke masjid kariah berdekatan sehingga Khamis ini sebelum dibawa ke pusat pengumpulan terbabit.

“Naskah berkenaan perlu ditempatkan di ruang sesuai, selamat, bersih dan jauh daripada laluan manusia serta haiwan untuk mengelakkannya dilangkah atau dipijak.

“Bagi tempat penyimpanan tidak berbumbung pula, pihak masjid hendaklah menutup bahan-bahan tersebut menggunakan plastik atau kanvas bagi mengelakkannya basah akibat terkena hujan,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Mohd Shahzihan berkata Jais akan bekerjasama dengan Majlis Agama Islam Selangor dan Lembaga Zakat Selangor untuk membawa naskah terbabit ke pusat pengumpulan dengan segera sebelum proses pelupusan.