Categories
BERITA UTAMA PERSONALITI RENCANA

Tegas pertahan kesucian agama, perkasa syiar Islam

Ketegasan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj dalam mempertahan kesucian Islam terserlah dalam pelbagai isu termasuk penggunaan kalimah Allah.

Baginda selaku ketua agama negeri menegaskan penggunaan kalimah itu hanya merujuk kepada Tuhan Yang Maha Esa yang menjadi asas pegangan akidah umat Islam.

“Apa gunanya Beta menjadi ketua agama Islam Selangor jika Beta gagal untuk menjamin kemuliaan kalimah Allah dan kesucian Agama Islam dari dicemari oleh pihak yang mempunyai agenda tersendiri,” titah Baginda.

Titah tersebut selaras fatwa yang diwarta di Selangor pada 18 Februari 2010 iaitu kalimah Allah tidak boleh digunakan atau disamakan dengan tuhan bagi agama bukan Islam.

Namun, Sultan Sharafuddin dalam kenyataan pada 23 Mac menzahirkan tiada halangan untuk terjemahan perkataan ‘Tuhan’ kepada ‘God’.

Titah itu juga selaras keputusan Mahkamah Persekutuan di dalam kes Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur melawan Menteri Dalam Negeri pada tahun 2014 dan fatwa yang diwartakan di Negeri Selangor pada 18 Februari 2010.

Penegasan dibuat Sultan Sharafuddin berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dalam kes Jill Ireland binti Lawrence Bill melawan Kementerian Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia.

Mahkamah itu pada 10 Mac memutuskan penganut Kristian di seluruh negara boleh menggunakan kalimah Allah dan tiga perkataan lain iaitu Baitullah, Kaabah dan solat dalam penerbitan agama mereka.

Namun, Baginda menegaskan penggunaan kalimah Allah dalam Bible (terjemahan bahasa Melayu) atau sebarang percetakan buku dan tulisan agama Kristian di dalam apa-apa bentuk sekalipun tetap dilarang sama sekali di Selangor.

Pada masa sama, Sultan Sharafuddin menekan kepentingan semua lapisan rakyat menghormati agama masing-masing dan tidak cuba menyentuh sensitiviti hingga boleh merosakkan perpaduan.

“Jika umat Islam boleh menghormati penganut agama lain dengan tidak mencampuri urusan berkaitan agama mereka, maka Beta juga menggesa agar penganut agama selain dari Islam untuk menghormati penganut agama Islam khususnya dalam penggunaan kalimah Allah yang menjadi pegangan utama umat Islam,” titah Baginda.

Sultan Selangor tidak mahu isu sensitif dibangkitkan semula supaya keharmonian kekal tanpa dicemari gangguan pihak tertentu.

Selain itu, Baginda juga menegur segelintir umat Islam yang tidak berhati-hati dalam berkata-kata hingga boleh menjejaskan akidah dan keIslaman.

DYMM Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj bersama DYTM Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah berkenan menghadiri Majlis Bacaan Yasin, Tahlil dan Doa Selamat sempena Hari Pahlawan Peringkat Negeri Selangor Tahun 1439H / 2018 di Masjid Diraja Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong pada 27 Julai 2018.
Foto Selangor Royal Office

Sultan Sharafuddin menasihati umat Islam supaya berpegang kepada asas kepercayaan dengan mengakui keesaan hanya Allah berhak disembah dan Nabi Muhammad SAW pesuruh Allah.

Baginda bimbang kenyataan mengugut keluar Islam boleh menyebabkan seseorang itu murtad, suatu kesalahan serius dan boleh dihukum mati menurut pendangan majoriti ulama termasuk mazhab Imam Syafi’e.

Sultan Selangor turut mempertahan tindakan Majlis Agama Islam Selangor dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang melaksanakan tugasnya mengikut lunas undang-undang dalam menangani isu berkenaan.

Kenyataan itu dibuat rentetan laporan media yang memetik kenyataan selebriti yang mengugut keluar Islam berikutan masalah yang dihadapinya.

Dalam isu wabak Covid-19 yang mencecah lima digit kes dan tiga digit bagi kes kematian, Baginda terpaksa membuat keputusan berat termasuk mengehad bilangan jemaah di surau dan masjid.

Baginda tidak mahu episod sedih membabitkan kematian berlarutan. Namun, Sultan Sharafuddin menegaskan masjid di Selangor tidak pernah ditutup dan bukan mudah untuk Baginda menitahkan supaya masjid mengehad jemaah untuk solat fardu dan Jumaat.

Sebaliknya, keputusan itu diambil setelah meneliti secara terperinci data penularan Covid-19.

Malah, Jais dan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor dititah mempercepat suntikan vaksin kepada imam, bilal dan siak sebagai persediaan awal bagi membuka masjid dan surau kepada lebih ramai jemaah.

Bilangan jemaah diambah secara berperingkat apabila kes Covid-19 mula berkurangan. Bagi solat Jumaat, kebenaran diberi kepada 400 hingga 2,000 orang menunaikan solat Jumaat.

Bagi Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 3,500 orang. Untuk solat fardu, antara 200 hingga 500 orang dibenar bergantung pada kategori masjid dan surau.