Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Moratorium pinjaman: 921 usahawan Hijrah terima manfaat, guna duit untuk pulih perniagaan

SHAH ALAM, 3 JAN : Seramai 921 usahawan Yayasan Hijrah Selangor (Hijrah) yang terjejas banjir mendapat manfaat moratorium bayaran pinjaman selama dua bulan.

Pengarah Eksekutifnya Dato’ Seri Mohamad Suparadi Md Noor berkata penangguhan bayaran bermula 22 Disember lalu dan diharap dapat meringankan beban mereka yang terkesan dengan bencana tersebut.

“Permohonan moratorium sudah ditutup 29 Disember lalu dan usahawan yang mendapat manfaat terdiri sektor pembekal, pemakanan, perkhidmatan, pertanian, penternakan dan pemprosesan.

“Kita harap inisiatif ini sedikit sebanyak meringankan beban. Semoga wang yang sepatutnya untuk membayar pinjaman itu juga dapat digunakan untuk pulih kembali kehidupan dan perniagaan pascabanjir,” katanya kepada SelangorKini.

Pada 21 Disember, Dato’ Menteri Besar mengumumkan penangguhan bayaran pinjaman selama dua bulan kepada usahawan Hijrah Selangor yang terjejas akibat banjir.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata susulan pengumuman itu Hijrah Selangor perlu menanggung kesan kewangan sebanyak RM15 juta.

Hujan lebat luar biasa antara 17 hingga 19 Disember lalu, lebih dua kali ganda taburan tertinggi sebelum ini iaitu kira-kira 180mm, mengakibat banyak lokasi di negeri ini ditenggelami air.