Categories
BERITA UTAMA PENDAPAT RENCANA

Selangor sedia pelan tangani perubahan iklim, pemanasan dunia

Berikut teks ucapan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari dalam majlis Amanat Tahun Baharu 2022 di Shah Alam pada 24 Januari 2022.

Bahagian pertama: MB: Perlu cepat sesuaikan dengan perubahan, kuasa tidak lagi berpusat

Bahagian kedua: MB: Bukan masa tunjuk kuasa, yakinkan rakyat perkara betul kita lakukan

Kalau semua orang memerhati kita, saya sebutkan, tidak ada lagi perkara yang boleh kita sembunyikan. Tidak ada lagi perkara yang kita boleh sapu ke bawah karpet, sapu di bawah tikar, yang kita mahu sembunyikan sebab inilah realiti yang kita hadapi: Dunia makin terbuka, kehidupan terbuka dan perjalanan pentadbiran juga terbuka.

Untuk barisan pemimpin, ketua-ketua jabatan sudah pasti keadaan ini lebih terdedah. Dalam realitinya, semua kehidupan individu sudah terdedah. Adakah kita hendak berpatah balik ke dunia dahulu yang tidak ada media sosial? Terpulanglah kalau ada yang memilih begitu. Namun kita juga ada pilihan, pilihan untuk beradaptasi dan berubah dengan realiti baharu.

Saudara dan sahabat sekalian,

Sebab itu kita semua tidak boleh bergerak bersendirian dan kena ajak seramai mungkin, rakyat dan masyarakat, walau tugas ini mengambil masa panjang dan ruang yang rumit.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari membantu membersihkan kawasan perumahan yang dipenuhi lumpur akibat banjir di Taman Sri Nanding, Hulu Langat pada 29 Disember 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

Kalau dulu arahan Yang Berhormat, EXCO atau pegawai daerah semuanya akan ikut, akan patuh, akan buat. Hari ini, arahan daripada siapa pun ada suara yang akan bercakap (melalui media sosial). Suara itu mungkin seorang sahaja tetapi ia boleh mempengaruh lapan orang yang lagi. Itulah yang kita kena hadapi dan kena lakukan.

Kalau kita boleh lakukan seperti itu, kitalah yang disebutkan leadership (kepemimpinan), barisan pemimpin dan ketua jabatan yang tahan uji, berkemampuan dengan segala ujian, sebagai kepemimpinan yang responsif.

Pada hari ini, sewajarnya kita menangani dan menanggapi global warming (kepanasan dunia) dan climate change (perubahan iklim); pengajaran penting setelah kita ditimpa beberapa musibah walau tanda-tandanya bukan baharu. Sebelum itu, ada kejadian tanah runtuh atau ribut di sana sini.

Sepanjang pentadbiran saya sebagai Menteri Besar sahaja, dalam beberapa waktu seperti malam tahun baharu atau malam sambutan Aidiladha, kadang-kadang kita harus menangani bencana ribut, banjir atau tanah runtuh yang berlaku mendadak.

Bagi berdepan perubahan iklim dan kepanasan dunia, kita akan melaksanakan dasar dengan menubuhkan Jawatankuasa Tetap di bawah Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar dengan memasukkan elemen Perubahan Iklim yang telah memberikan kesan kepada kehidupan kita.

Kesan iklim ini bukan hanya akan menekan kita untuk berdepan soal tanah runtuh dan banjir tetapi aspek kehidupan yang lain. Harga barangan, contohnya, akan terjejas sebab ladang musnah akibat banjir, ladang rosak akibat tanah runtuh. Dalam masa sama, perubahan iklim mendadak ini mengubah struktur tanah dan suasana persekitaran. Mungkin kita akan berdepan krisis lain, contohnya tadi bekalan makanan.

Sebab itu dalam Pakej Kita Selangor 1.0 dan Belanjawan, kita titikberatkan jaminan bekalan makanan untuk memastikan kelangsungan hidup kita dapat dipertahankan. Bukan hanya pertahanan emosi, bukan hanya mental, bukan hanya mampu bertahan dengan kecekalan, tetapi kita kena bersedia dari sudut fizikal.

Maknanya makanan, struktur kerja dan bangunan. Kerajaan Negeri baru-baru ini mengumumkan skim perumahan pekerja. Alhamdulillah, tidak lama lagi kita buat di Kajang. Tahniah! Kita cepat lakukan. Bulan Januari kita sudah buat skim perumahan pekerja pertama di Selangor. Itu kedudukan yang perlu kita lakukan pada hari ini.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari memberi amanat kepada penjawat awam sempena Tahun Baharu 2022 di Dewan Jubli Perak Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz pada 24 Januari 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Sebab itu perubahan-perubahan yang saya sebut ini bukan hanya satu lapis tetapi ia memberi kesan panjang pada kehidupan kita. Untuk itu, kita akan pastikan perubahan iklim atau kepanasan dunia ini sebagai satu agenda di semua peringkat, daripada barisan kepemimpinan negeri sampai ke bawah supaya perkara ini diambil kira dalam perancangan kita.

Sebelum ini, kita ada Kerangka Kerja Rendah Karbon di Bandar (LCCF) di peringkat pihak berkuasa tempatan. Kita juga ada Matlamat Pembangunan Mampan (SDG). Sekarang kita kena melihat aspek kepanasan dunia ini — bukan hanya bercakap di luar sana tetapi realiti yang kita kena hadapi dan, yang paling jelas, kejadian banjir besar yang melanda kita.

Dan sebab itu Kerajaan Negeri juga dalam segenap aspek perubahan ini, dalam 2022 kita siapkan dan sediakan dengan SIAP (Selangor Implementation and Performance Monitoring Unit). SIAP adalah sebuah institusi yang akan melihat kepada integriti, pencapaian, pelaksanaan program dilakukan, projek supaya aspek persediaan yang saya sebut tadi, mental fizikal kita bersiap siaga termasuk bagaimana kita mampu menyedut dan menyerap setiap rintangan dan cabaran yang berlaku di 2022.

Saudara saudari dikasihi sekalian.

Bagi tahun 2022, bukannya semuanya yang saya sebut tadi susah atau perubahan mendadak tetapi hal ini yang perlu kita hadapi. Kalau kita hadapi dengan baik, kita akan dapat lahirkan sesuatu yang baik untuk negeri kita.

Alhamdulillah sudah dua tahun berturut-turut, pada 2020 dan juga 2021. Semua orang fikir sukarnya PKP, PKPD. Ekonomi tidak berjalan, perniagaan tidak berlangsung, pelaburan sukar mendarat. Alhamdulillah dalam dua tahun berturut-turut kita mampu melebihi sasaran pungutan hasil kita. Dua tahun berturut-turut.

Tahun 2021 saat paling sukar itupun kita berjaya capai sesuatu yang lebih daripada kita sasarkan. Maknanya kadang kala kita berada dalam tekanan dan sedikit terdesak, kita akan mempunyai keupayan dan kemampuan yang lebih. Momentum kerja itu harus kita kekalkan. Suasana berubah, bersedia beradaptasi dan bersedia anjal, tangkas, tahan uji, bersabar.

Inilah ciri-ciri baharu yang harus kita pertahankan, kekalkan, di samping mempertahankan integriti, profesionalisme penjawat awam dan juga yang terakhir bagaimana kita melayan dan mendekati pemegang taruh — yakni rakyat — yang selalu bertanya dan menimbulkan pelbagai persoalan kepada kita.

Kereta terkandas akibat banjir di stesen minyak ketika tinjauan di Taman Sri Muda, Seksyen 25, Shah Alam pada 21 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Justeru, untuk menjadi sebuah negeri yang terbuka, kita kena yakin untuk mengakui kesilapan, yakin mengakui kita akan perbetulkan, yakin mengakui kita berdepan masalah ini. Keyakinan ini perlu ditanamkan dari peringkat kepemimpinan tertinggi dan pegawai bawah.

Dengan keyakinan kita ini, kita tidak cuba sembunyikan atau menyorok. Kalau kita menyorok, kita tutup, amalan ini tidak boleh lagi berlaku waktu ini. Insya-Allah dengan doa dan kecekalan dan kesabaran semua kita, inilah perkara yang kita patut lakukan pada 2022.

Kita fokus, kita laksanakan. Insya-Allah kita boleh berdepan cabaran dan perubahan yang berlaku. Belajar daripada kesilapan. Kenali kelemahan. Kuatkan dan pertahankan pentadbiran ini. Kerajaan Negeri ini mampu berdepan krisis apa yang datang, krisis politik, krisis pentadbiran, krisis pandemik, tragedi banjir — semua ini menjdi satu platform yang harus menunjukkan kita kena bangkit, bukan melemahkan kita.

Ketika krisis, ketika keadan mendesak, saya selalu sebutkan kerajaan menjadi nadi penting. Kalau kita tumbang, “koyak”, tidak mampu bertahan dan amarah, tuding pula pada orang lain, semua orang akan melakukan lebih ekstrem daripada kita lakukan.

So waktu krisis seperti ini, kerajaan, pimpinan dan ketua jabatan akan menjadi nadi penting untuk memandu komuniti, masyarakat dan negara; untuk memandu rakyat apakah jalan dan laluan yang betul.

Kalau tidak, istilah “kita jaga kita” itu akan dibengkokkan kepada perkara lain, akan menimbulkan suasana pertempuran macam di Hong Kong, peristiwa yang berlaku di Ukraine atau Kazakhstan ketika ini di mana ada perubahan dalam pimpinan negara disebabkan rakyat tidak teratur dan gagal diatur. Kerana pada waktu-waktu tertentu pentadbiran dan kepimpinan sudah “koyak” dan tidak mampu bertahan dan berdiri walaupun berdepan kritikan dan pelbagai perkara.

Kepada saya, kepada semua yang ada di sini, ahli majlis PBT, Ahli Dewan Negeri, EXCO dan ketua jabatan: Kita kena beringat-ingat hal ini kerana ia sentiasa datang, tidak boleh kita elakkan. Yang boleh kita lakukan, kita kena bertahan dan bersabar serta kukuhkan dengan kecekalan untuk menjadi dan membangun sebuah Negeri Tahan Uji.