Categories
AGENDA NASIONAL SELANGOR

Amaran ribut petir, hujan lebat di Lembah Klang petang ini

SHAH ALAM, 3 FEB : Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang melibatkan beberapa daerah di Selangor sehingga jam 6 petang ini.

Daerah tersebut ialah Sabak Bernam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak, Petaling, Hulu Langat dan Sepang termasuk beberapa negeri di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Beberapa kawasan di Kedah dijangka mengalami cuaca sama ialah Kulim dan Bandar Baharu serta seluruh Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Amaran sama turut dikeluarkan di Perak (Kerian, Larut, Matang Dan Selama, Kuala Kangsar, Manjung, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Bagan Datuk, Hilir Perak, Batang Padang dan Muallim, serta Pahang (Bera dan Rompin)

Manakala di Johor membabitkan Tangkak, Segamat, Muar, Batu Pahat, Kluang, Pontian, Kulai dan Johor Bahru.

Sarawak pula membabitkan Samarahan (Simunjan), Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu, Mukah, Kapit (Song), Bintulu (Bintulu) dan Miri (Subis dan Miri) sehingga jam 6 petang ini.

Amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.

Orang awam dinasihatkan merujuk laman web www.met.gov.my, media sosial dan memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat terkini dan sahih.