Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kos pengurusan air, banjir Selangor libat dana RM7 bilion

SABAK BERNAM, 28 FEB: Kos pengurusan air dan banjir di Selangor melibatkan peruntukan RM7 bilion, kata EXCO infrastruktur.

Ir Izham Hashim berkata kos itu dibentangkan ketika program pemukiman EXCO di Langkawi, Kedah pada 23 Februari lalu.

“Dari segi dasarnya mesyuarat bersetuju, cuma proses untuk melaksanakan (secara) berperingkat dengan dana sebahagiannya melibatkan kerajaan pusat. Kita akan guna dana negeri dan anak syarikat untuk menyelesaikannya.

“Penyelesaian banjir melibatkan seluruh sistem, semua kolam takungan, parit, longkang, sungai, terowong dan pintu air, semuanya terlibat. Saya akan perincikan dan perkemaskannya serta diumumkan dalam sidang media,” katanya selepas merasmikan Program Jualan Prihatin Rakyat di Balai Rakyat Taman Berjaya di sini Ahad lalu.

Hujan lebat luar biasa antara 17 hingga 19 Disember tahun lalu, lebih dua kali ganda taburan tertinggi sebelum ini iaitu kira-kira 180mm mengakibat banyak lokasi di negeri ini ditenggelami air.

Selain menyebabkan kerosakan harta benda, seramai 13 individu turut terkorban.

Susulan itu Kerajaan Negeri menyediakan dana RM100 juta bagi menjayakan program Bantuan Selangor Bangkit bagi membaik pulih prasarana selain sumbangan wang tunai RM1,000 kepada setiap isi rumah dan RM10,000 untuk waris korban banjir.