Categories
AGENDA NASIONAL

Ribut petir, hujan lebat di Selangor, Kuala Lumpur hingga 9 malam ini

SHAH ALAM, 9 MAC: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa negeri, termasuk Selangor dan Kuala Lumpur sehingga jam 9 malam ini.

Menurut MetMalaysia di Facebook, kawasan terbabit adalah Hulu Selangor, Gombak dan Hulu Langat di Selangor; Tangkak, Muar, Batu Pahat, Pontian, Kulai dan Johor Bahru di Johor; Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Raub, Jerantut, Bentong dan Temerloh di Pahang.

Kawasan lain adalah Kota Setar, Pokok Sena, Yan, Pendang, Sik dan Bandar Baharu di Kedah; Barat Daya, Timur Laut, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Selatan di Pulau Pinang serta Larut, Matang Dan Selama, Hulu Perak, Kuala Kangsar, Kinta, Kampar, Hilir Perak, Batang Padang dan Muallim di Perak.

Amaran yang sama turut membabitkan Jeli, Kuala Krai dan Gua Musang di Kelantan serta Sri Aman, Sarikei (Julau), Sibu (Kanowit), Kapit (Song dan Kapit) dan Bintulu (Tatau dan Sebauh) di Sarawak.

MetMalaysia berkata amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 milimeter per jam (mm/jam) yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Ramalan ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.

Orang awam dinasihatkan merujuk laman sesawang www.met.gov.my, media sosial dan memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat terkini dan sahih.