Pengalaman Membantu Dr Ahmad Yunus Menjadi Exco Belia dan Sukan

SHAH ALAM, 21 JAN : Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Dr Ahmad Yunus Hairi adalah pemimpin yang amat sesuai untuk membawa pembangunan belia dan sukan di Selangor ke tahap yang lebih cemerlang.

Menurutnya, Dr Ahmad Yunus sebagai pemimpin yang mewakili golongan muda dan belia tentunya lebih memahami akan kehendak golongan itu dan amat sesuai untuk jawatan tersebut.

Sebelum perlantikannya sebagai exco pada 18 Januari, portfolio belia dan sukan disandang Menteri Besar sendiri. Pada masa itu Dr Ahmad Yunus menjadi pembantu kepada Abdul Khalid di dalam portfolio tersebut.

Kini, Dr Ahmad Yunus, yang juga ADUN Sijangkang, bertanggungjawab terhadap portolio Pembangunan Belia dan Sukan dan Adat Resam Melayu.

“Itulah sebabnya Kerajaan Negeri Selangor berpendapat belia dan sukan ini perlu diperhebatkan.

“Jadi oleh sebab itu saya mengucapkan tahniah kepada Dr Ahmad Yunus yang sekarang jadi Exco Belia dan Sukan menggantikan Menteri Besar. Dr Ahmad Yunus ialah seorang belia yang bersedia untuk memberikan sumbangan demi kejayaan sukan negeri Selangor.

Kerajaan negeri akan terus membiayai pembangunan sukan di Selangor bagi melahirkan barisan atlet yang berpotensi di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Abdul Khalid berkata pihaknya menyediakan peruntukan lebih RM30 juta bagi tujuan itu.

“Walaupun ada kalanya pembangunan sukan perlu dibuat melalui Kementerian Belia dan Sukan tetapi Kerajaan Negeri ingin menambah nilai dengan menyediakan belanjawan yang akan dapat memberikan sumbangan kepada pembangunan sukan untuk negeri Selangor.

Sejumlah lebih daripada RM30 juta akan kita sediakan untuk program pembangunan ini. Jadi sebab itulah pada saya dengaan adanya exco yang bertugas khas untuk tugas-tugas ini dan disokong Majlis Sukan Negeri Selangor dan jawatankuasanya akan membawa satu era baru dan semangat baru,” katanya dalam Majlis Perasmian Penutup Sukan Selangor (Sukses) ke 9 di sini semalam.

Turut hadir, Exco Pemodenan Pertanian, Pembangunan Usahawan dan Pengurusan Sumber Alam, Dr Yaakob Sapari.

Dalam majlis itu Abdul Khalid menyampaikan hadiah kepada Olahragawan dan Olahragawati Sukses iaitu dua atlet memanah, Hay Cheng Feng, 17 dan Siti Farah Izzati Mohd Masron, 14 serta daerah Petaling sebagai Juara Keseluruhan yang mengumpul 37 emas, 26 perak dan 29 gangsa.

Menteri Besar turut menyerahkan insentif dari Kerajaan Negeri berjumlah RM164,200 kepada 58 atlet Selangor yang mewakili Malaysia di Kejohanan Sukan Sea 2011 di Indonesia.

Mengambil contoh Sukses ke-9 yang berlangsung dari 10 hingga 20 Januari lalu, katanya, menjadi medan untuk pencarian bakat-bakat muda sukan yang berpotensi dari peringkat akar umbi untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi.

Maka, tegasnya, Kerajaan Negeri akan terus membantu semua pihak termasuk Majlis Sukan Negeri Selangor, persatuan sukan dan pihak berkuasa tempatan yang sentiasa berusaha gigih dalam menjayakan program sukan seperti itu.

“Saya dapati Sukses adalah tapak utama untuk kita memilih ahli sukan untuk bersedia bagi Sukan Malaysia (Sukma). Saya mengingatkan dalam sukan tiada jalan mudah tetapi kena ada latihan.

Jadi sebab itulah saya percaya selepas Sukses ini kita akan teruskan latihan kepada mereka yang dianggap sesuai untuk menyertai dan mengambil bahagian mewakili Selangor,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.