Categories
NASIONAL

Murtad MAIS, JAIS Perlu Sahkan Dakwaan

SHAH ALAM, 22 FEB : Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) diminta mengesahkan dakwaan tentang wujudnya usaha-usaha memurtadkan umat Islam di negeri ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid berkata, gesaaan ini dibuat berikutan dakwaan daripada bekas Exco Selangor, Datuk Dr Hasan Ali dan kumpulan badan bukan kerajaan (NGO) yang cuba mewujudkan ketidakstabilan antara masyarakat Islam dan bukan Islam khusus di negeri ini.

Abdul Khalid yang juga Exco Agama Islam memaklumkan, kerajaan negeri juga akan berbincang dengan MAIS dan JAIS agar dakwaan tanpa bukti ini tidak dibiarkan berterusan.

Sebelum ini, Dr Hasan dalam menyatakan, kegiatan ini melibatkan tiga perkara iaitu
kitab injil berkuasa solar (solar-powered talking bible), mubaligh Kristian berpakaian jubah memasuki masjid dan minum serta mandi air suci.

“Apa yang jelas sekarang adalah dakwaan-dakwaan ini tidak disertakan dengan bukti yang kukuh tetapi telah mula mewujudkan rasa tidak selesa dalam kalangan masyarakat majmuk.

“Dakwaaan ini juga tidak konstruktif kerana ia semata-mata mahu melemahkan peranan MAIS dan JAIS dan akhirnya memberi kesan kepada apa yang telah dilakukan dengan baik dan bersungguh oleh DYMM Sultan Selangor selaku ketua agama Islam.

“Oleh yang demikian, adalah amat penting untuk JAIS dan MAIS menjalankan siasatan terperinci ke atas dakwaaan ini dan bertindak untuk keadilan bagi semua pihak,” katanya.

Mengulas lanjut katanya, selama ini kerajaan negeri tidak menyekat mana-mana individu atau NGO dari bersuara tentang perkara ini walaupun ia tidak selari dengan pendirian kerajaan Pakatan Rakyat di mana mereka dibenarkan mengguna premis milik kerajaan negeri atau anak syarikat untuk kegiatan ceramah.

“Walaupun kerajaan negeri mengambil sikap terbuka, kita tidak akan menyokong penggunaan premis kita untuk sebarang aktiviti yang boleh memecah-belahkan masyarakat. Jika dakwaan yang dibuat boleh menimbulkan ketegangan, maka kita perlu fikirkan tindakan yang sesuai untuk menegakkan keadilan dan kebenaran untuk semua,” katanya.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.