Categories
NASIONAL

Himpunan Anti-Lynas Seluruh Negara, 13 April

SHAH ALAM,30 MAC : Solidariti Semalaysia Himpunan Hijau merancang satu himpunan besar-besaran di seluruh negara, termasuk di Selangor bagi membantah projek memproses nadir bumi Lynas di Kuantan, Pahang, 13 April ini.

Himpunan yang diadakan secara serentak itu akan bermula selepas solat Jumaat, mengikut lokasi-lokasi yang akan ditetapkan kelak.

Pengerusi Solidariti Semalaysia Himpunan Hijau , Zulkefly Mohamad Omar berkata himpunan utamanya akan diadakan di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam, di mana sebelum itu para peserta akan berarak dari Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah, Shah Alam.

“Bagi pihak solidariti hijau,kita bersetuju untuk mengadakan demo ini di seluruh negara di mana Shah Alam dan Dataran Shah Alam dijadikan sebagai tempat utama kita,selepas Jumaat bagi menyatakan bahawa kita bergabung dan bersatu hati mengatakan bahawa Kerajaan Malaysia mesti atau meminta Kerajaan Australia memindahkan semua peralatan mereka ke negara mereka sendiri,” katanya.

Pengerusi Solidariti Semalaysia Himpunan Hijau , Zulkefly Mohamad Omar berkata walaupun Australia yang mempunyai sebuah keluasan seperti benua yang mempunyai kawasan yang luas seperti padang pasir dan sebagainya namun yang peliknya kerajaan Malaysia sanggup menerima kehadiran projek ini yang memberi ancaman kepada keselamatan rakyat negara ini.

” Saya kira projek ini tidak memberikan impak ekonominya kerana Kerajaan Malaysia telah mengecualikan cukai selama 12 tahun,walaupun dalam laporan Lynas mengatakan bahawa mereka boleh mendapat pendapatan sehingga RM8 bilion setahun tetapi Kerajaan Malaysia pada hari ini telah mengecualikan cukai selama 12 tahun, itu yang menjadi keraguan jika ada perjanjian antara kedua belah pihak yang berat sebelah kepada pihak tertentu dan ada pihak tertentu yang mengambil kesempatan,” jelasnya lagi semasa diwawancara di Pejabat Perhubungan PAS di sini.

Zulkefly berkata lagi,perhimpunan di Shah Alam ini amat penting dan menyeru semua pihak pelbagai fahaman parti untuk turut hadir bagi menyatakan kesatuan menentang projek ini yang merupakan isu nasional dan semua.

” Bagi Selangor dan Wilayah mereka akan berhimpun di Dataran Kemerdekaan Shah Alam dan ini mungkin perhimpunan yang paling besar yang merupakan perhimpunan pertama kalinya secara besar-besaran di luar Kuantan,bagi membuktikan bukan rakyat Kuantan sahaja yang sensitif tetapi seluruh rakyat Malaysia sensitif,” jelasnya.

Pada 26 Februari lalu, satu himpunan besar-besaran berjaya diadakan di Padang Majlis Perbandaran Kuantan dengan penyertaan puluhan ribu rakyat yang terdiri dari pelbagai kaum menggesa kerajaan menghentikan projek Lynas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.