MB: Kerajaan Selangor Sebelum 2008 Dipenuhi Salahlaku

SHAH ALAM, 5 MAC: Polisi Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Selangor terdahulu yang diterajui oleh Barisan Nasional dipenuhi oleh tindakan salahlaku pemimpin-pemimpin parti politik terbabit.

“Polisi dan dasar Kerajaan Pusat yang turut diamalkan di Negeri Selangor sebelum 2008 dipenuhi dengan unsur-unsur rasuah, layanan berat sebelah dan perbuatan menyuap pihak-pihak yang berkepentingan,”kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang dikeluarkan sekretariat akhbarnya semalam.

Khalid memberitahu, Kerajaan Negeri Selangor hari ini mempunyai pandangan yang berbeza dari kerajaan terdahulu bagi memastikan pembangunan yang tulen dan rancak.

“Kerajaan Negeri Selangor mempunyai pandangan yang berbeza mengenai unsur-unsur yang diperlukan untuk pembangunan tulen dan lebih rancak.

“Pertama sekali kita perlu memastikan bahawa ketelusan dan kebertanggungjawab menjadi teras kepada mana-mana perniagaan, terutamanya syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“Perdana Menteri perlu mengubah budaya semua GLC dan menegaskan betapanya pentingnya mempratikkan amalan korporat yang baik. Kegagalan beliau mengambil tindakan ini hanya akan memburukkan lagi ketirisan ekonomi yang sudah berlaku selama beberapa dekad,” menurutnya lagi.

Khalid juga menyatakan kesediaan Kerajaan Negeri untuk berkerjasama dengan mana-mana pihak untuk membangunkan negeri ini.

Selain itu beliau dalam kenyataannya itu berkata permintaan Perdana Menteri itu tidak membawa sebarang makna sekiranya beliau gagal membendung amalan tidak sihat yang menghalang pembangunan sebenar.

“Kerajaan Negeri Selangor sedia bekerjasama dengan semua pihak untuk membangunkan lagi negeri ini.

“Bagaimanapun, permintaan Perdana Menteri itu tidak membawa sebarang makna jika beliau terus mengalakkan dan membenarkan berlakunya amalan-amalan korporat yang menghalang pembangunan sebenar, membantutkan persaingan dan menyuburkan amalan tidak sihat,” katanya lagi.

Dasar penswastaan yang dilaksanakan kerajaan pusat hari ini juga dilihat tidak memberi keuntungan kepada rakyat negara ini.

“Semakin jelas kepada rakyat Malaysia bahawa dasar penswastaan yang dilakukan Kerajaan Pusat hanya memberi keuntungan kepada syarikat swasta sedangkan rakyat menanggung kerugian.

“Kerajaan Pusat menggunakan wang pembayar cukai untuk menutup kegagalan penswastaan tanpa menghasilkan sebarang pembangunan seperti yang diharapkan,” menurut kenyataan itu lagi.

Katanya kerajaan Negeri Selangor komited untuk melaksanakan pembaharuan terhadap dasar penswastaan untuk menghentikan agihan keuntungan tidak seimbang kepada kroni dengan melakukan penyusunan semula supaya rakyat menikmati faedah hasil penswastaan ini.

“Jika Kerajaan Pusat dan Perdana Menteri benar-benar ikhlas dengan usaha ini, kita menantikan sokongan mereka terhadap pembaharuan ini,” katanya lagi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.