Categories
NASIONAL

Mesyuarat AJK Pusat Malam Ini Untuk Selesai Kemelut Di Kedah

SHAH ALAM, 1 Mac 2012 – Kemelut yang melanda PAS Kedah akan diputuskan selepas perbincangan Mesyuarat Khas Jawatankuasa Pas Pusat yang akan diadakan malam ini.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, ianya akan diputuskan selepas dilihat kemelut terbabit menampakkan kesan positif selepas pertemuan dengan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan dua exco kerajaan negeri pada Selasa lalu.

Katanya, semua pihak diminta tenang dan tidak membuat sebarang spekulasi negatif sebelum jawatankuasa memutuskan sesuatu keputusan.

“Biarlah kami (jawatankuasa pusat) diberi peluang untuk membuat perbincangan dan keputusan dahulu sebelum keluar sebarang spekulasi.

“Dalam mesyuarat khas itu nanti, kita semua mesti akur dengan sebarang keputusan supaya kepimpinan di Kedah berjalan dengan baik,”katanya ketika dihubungi.

Salahuddin yang juga merupakan Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata Mesyuarat Khas Jawatankuasa Pas Pusat itu akan dihadiri oleh semua ahli jawatankuasa termasuk Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Sebelum ini, PAS Pusat pada Isnin memutuskan beliau sebagai pengantara untuk mengadakan pertemuan bagi campur tangan dalam menyelesaikan kemelut dua ahli exco kerajaan negeri Kedah.

Kemelut itu berlaku apabila Timbalan Pesuruhjaya I Pas Kedah, Datuk Phahrolrazi Zawawi dan Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kedah, Datuk Dr Ismail Salleh enggan menerima perlantikan semula Selasa lalu di majlis angkat sumpah jawatan dihadapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Datuk Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah di Istana Anak Bukit.

Azizan sebelum ini mengumumkan hanya lapan exco akan mengangkat sumpah jawatan bagi sesi 2012 walaupun lazimnya exco kerajaan negeri dibarisi 10 anggota.

Mereka adalah Datuk Amiruddin Hamzah, Datuk Mohamed Taulan Mat Rasul, Datuk Dr. Hamdan Mohamed Khalib, Lim Soo Nee, Abd Ghani Ahmad, Tan Joon Long @ Tan Chow Kang, Datuk Siti Ashah Ghazali dan S. Manikumar,yang masing- masing menerima tawaran pelantikan semula.

Phahrolrazi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Jawatankuasa Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga turut meletakkan syarat untuk membolehkannya kembali menjawat jawatan
sebagai Exco.

Kerajaan negeri manakala Dr Ismail Salleh bersedia dengan sebarang keputusan termasuk hilang jawatan Timbalan Pesuruhjaya 2 Pas Kedah dan Yang diPertua Pas Kawasan Alor Star, demi memastikan ahli parti kembali bersatu.

Bagaimanapun, beliau akan mempertimbangkan jika pihak terbabit mematuhi syarat tertentu sekiranya nama beliau disenaraikan semula dalam barisan Exco.

Leave a Reply

Your email address will not be published.