Categories
NASIONAL

Surat Dr M Dedah Tembelang Umno BN Mengenai Israel

SHAH ALAM, 1 MAC: Pendedahan surat-surat yang dihantar oleh mantan Perdana Menteri (PM), Tun Dr Mahathir Mohamad kepada tiga PM Israel mendedahkan pendirian sebenar kerajaan pimpinan Umno BN yang sentiasa mahu mengadakan hubungan dengan negara Zionis tersebut.

Demikian menurut Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan hari ini.

Menurut kenyataan tersebut keinginan mantan PM itu untuk mengadakan hubungan dengan negara Israel itu diluahkan dalam salah satu surat tulisan tangan kepada Yitzhak Rabin.

“Mahathir pula bertemu dan berhubungan dengan PM-PM Israel dan menegaskan berulang kali keinginannya mengadakan hubungan antara Malaysia dengan Israel.

“Malah hasrat ini dilahirkan menerusi tulisan tangan di dalam suratnya kepada Yitzhak Rabin,” menurut beliau.

Saifuddin turut menjelaskan pendirian Dr M itu turut diteruskan oleh PM Malaysia hari, Datuk Seri Najib Razak yang tunduk kepada tekanan Amerika dan Israel.

“Sikap ini diteruskan oleh Pentadbiran Datuk Seri Najib Razak yang melantik APCO sebagai perunding mereka. Antara penasihat APCO merupakan Doron Bergerbest-Eilon, bekas Ketua Perlindungan dan Keselamatan, Agensi Keselamatan Israel.

“Kerajaan Malaysia juga selama ini mengambil sikap berat sebelah di dalam isu Palestin dengan hanya mengiktiraf Fatah, tanpa mengambilkira Hamas yang telah dipilih rakyat Palestin.

“Ini membuktikan kerajaan UMNO-BN tunduk kepada tekanan Amerika Syarikat dan Israel,” menurut kenyataan itu lagi.

Katanya lagi, pendedahan surat ini mengesahkan sikap pura-pura Barisan Nasional yang menyerang Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan memfitnahnya sebagai pro-Yahudi.

“Pendedahan surat-surat yang ditulis Tun Dr Mahathir Mohammad kepada 3 Perdana Menteri Israel  Yitzhak Rabin (21/12/1993), Benjamin Netanyahu ( 14/3/1997) dan Ehud Barak ( 8/6/1999) mengesakan kebenaran dakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan membuktikan sikap kepura-puraan Dr Mahathir selama ini.

“Ketika beliau sering tampil dengan imej luaran yang mengambil sikap keras dengan Israel dan memfitnah Anwar sebagai ëpro-Yahudií, secara senyap-senyap beliau mengambil pendekatan berbeza dengan pemimpin Zionis,” beritahu Saifuddin dalam kenyataan medianya itu lagi.

Sebelum ini, Anwar dalam temubualnya dengan akhbar antarabangsa menegaskan kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela termasuk hak  hak untuk mendirikan negara sendiri, tidak dizalimi dan pengiktirafan palestin sebagai negara merdeka.

Bagaimanapun kenyataan beliau itu telah diputar belitkan oleh media-media arus perdana dengan menggambarkan bahawa Anwar adalah penyokong negara zionis itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.