Categories
SELANGOR

Anuar Masih Pemangku Naib Canselor Unisel

SHAH ALAM 13 APR : Isu perlantikan Naib Canselor Unisel bukan di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri, sebaliknya berkata, ia adalah di bawah kuasa Lembaga Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Oleh itu, jawatan tersebut masih belum diisi tetapi dipangku oleh Prof Dr Anuar Ahmad.

Namun begitu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Kerajaan Negeri dibenarkan untuk menyenarai pendek calon-calon yang sesuai untuk memegang jawatan berkenaan.

“KPT berpendapat calon itu mestilah seorang yang berkelayakan dan berkebolehan untuk menjaga nama baik universiti terutama dari segi akademi.

“Oleh sebab itu, mereka mengenalpasti Prof. Dr. Anuar (Ahmad) sebagai pentadbir dan untuk jawatan Naib Canselor, Prof. Dr. Anuar dan beberapa orang telah dikenalpasti dan diambil kira prestasinya namun kita belum membuat sebarang keputusan,” jelas Abdul Khalid ketika mengulas mengenai isu kekosongan jawatan Naib Canselor Unisel yang kini dipangku Prof. Dr Anuar.

Abdul Khalid menambah, kewujudan sebuah iklan yang menggugurkan perkataan ‘pemangku’ kepada jawatan yang disandang Anuar tidak seharusnya dijadikan isu.

“Buat masa ini, beliau masih lagi Pemangku Naib Canselor. Tidak mengapalah tentang perkara itu, kita tidak perlu susah-susah. Asalkan beliau buat kerja sudahlah,” ulas Abdul Khalid ringkas.

Anuar dilantik pemangku Naib Canselor berkuat kuasa serta merta Ogos tahun lepas setelah perletakan jawatan tersebut oleh Datuk Dr. Rosti Saruwono.

Leave a Reply

Your email address will not be published.