Categories
NASIONAL

KL Sudah Dibanjiri Aktivis Bersih 3.0 dan Anti-Lynas

Laporan Khas oleh Mat Zahari Ali, Naeem Raffi, Nazli Ibrahim, Afix Redzuan, Lizawati Madfa dan Siraj Mohd Zaini

KUALA LUMPUR 28 APR : Orang ramai sudah mula membanjiri beberapa lokasi sekitar Dataran Merdeka se-awal 3 pagi hari ini sebagai persiapan untuk berhimpun di tapak bersejarah itu sebagai menyokong kempen BERSIH 3.0 bagi menuntut pilihanraya yang telus dan adil.

Polis Diraja Malaysia juga sudah mula mengarahkan pasukan-pasukan ke lokasi-lokasi tersebut seperti Central Market, Jalan Petaling dan Masjid Jamek.

Tinjauan TVSelangor juga mendapati Jalan Persekutuan ke arah Kuala Lumpur dari Petaling Jaya, depan pusat beli belah Midvalley sudah ditutup.

Di Taman Suria KLCC, pula dianggarkan seramai 350 peserta himpunan membantah loji nadir bumi Lynas telah berkumpul sebagai persiapan untuk berarak ke Dataran Merdeka pada tengah hari nanti.

Turut kelihatan di KLCC bagi menyokong kempen Anti-Lynas itu adalah wakil dari MCA, parti daripada gagasan Umno-BN.

Pemimpin itu yang mendakwa dirinya dari bahagian Indera Mahkota di Pahang berkata beliau turun menyokongtuntutan kempen tersebut kerana khuatir pembinaan loji itu akan membahayakan kesihatan penduduk di sekitar Gebeng dan Kuantan.

Peserta berbaju hijau Anti-Lynas itu akan bercantum dengan peserta berbaju kuning Bersih 3.0 pada sekitar pukul 2 petang bagi mengadakan satu himpunan gergasi.

Persekitaran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dikawal rapi oleh penguatkuasa agensi tersebut setelah tapak itu ditutup dengan pagar besi dan kawat duri.

TVSelangor akan menyiarkan siaran langsung dari Kuala Lumpur bermula tengah hari nanti.

ends

Leave a Reply

Your email address will not be published.