Categories
SELANGOR

MB : Peluang Saksama Bagi Semua Untuk Memiliki Hartanah

SUBANG JAYA, 29 APR : Kerajaan Selangor akan memastikan semua pihak mendapat peluang yang sama bagi pemilikan hartanah tanpa mengira golongan Bumiputera atau bukan Bumiputera.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata bagi mementingkan kebajikan rakyat, Kerajaan Negeri akan memastikan penbangunan hartanah dijalankan secara saksama.

“Kita memahami kehendak pemaju dalam hal perniagaan seperti pembangunan hartanah maka peluang kita berikan kepada mereka.

?Tetapi sebagai ahli politik, saya juga perlu memikirkan soal pembeli Bumiputera dan peluang yang sama perlu diberikan kepada mereka.

“Ia perlu diberikan secara sama rata dan tidak terhada kepada golongan tertentu sahaja,” katanya di dalam ucapan perasmian¬† Pameran Hartanah Bumiputera 2012 di sini semalam.

Turut hadir, Ketua Pengarah Eksekutif Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor, Datin Alinah Ahmad.

Alinah dalam ucapannya berkata, sebagai peneraju pembangunan perumahan dan hartanah di Selangor, LPHS perlu mengimbangi keperluan dan kepentingan setiap pihak tanpa bias atau
pilih bulu.

Sehubungan usaha itu, LPHS menganjurkan pameran tersebut bagi menghubungkan pemaju dan pembeli.

“Kerajan Selangor sememangnya prihatin terhadap isu yang sering membelenggu pemaju iaitu kesukaran untuk mendapatkan pembeli bagi hartanah yang diperuntukkan di bawah kuota Bumiputera bagi hartanah jenis kos tinggi.

?Pada masa yang sama, rungutan turut didengari dari pembeli Bumiputera yang mendakwa agak sukar untuk membeli hartanah Bumiputera di lokasi strategik seperti Lembah Klang kerana sering diamklumkan oleh pemaju kuota sudah habis,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.